България е №3 сред купувачите на руски петрол: Къде отива той след ембаргото?

7053
България е №3 сред купувачите на руски петрол: Къде отива той след ембаргото?
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Русия беше сериозно засегната от няколкото пакета европейски санкции заради агресивната си война в Украйна, а най-сериозен удар понася енергийният сектор - основният източник на приходи за Кремъл.

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембаргото за внос в ЕС - с известни изключения, сред които и България. Нещо повече, в същия ден бе поставен и таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, приет от блока и Г-7. Така износът на руски петрол спадна до двугодишно дъно, а цената се понижи до нива, невиждани от началото на войната в Украйна.

Руски вицепремиер: Приходите на Русия от петрол и газ са нараснали с 28% през 2022 г.

Приходите в бюджета на Русия от петролния и газовия сектор са се увеличили с 28% през 2022 г., заяви вицепремиерът Александър Новак, ци...

Но докато почти целият ЕС намалява драстично доставките си на руски петрол, България, изглежда, се противопоставя на тази тенденция. Към края на 2022 г. страната ни се е превърнала в третия по големина купувач на руски петрол в света, съобщава радио "Свободна Европа".

Причината е, че България си осигури от Брюксел дерогация, което ѝ позволява да продължава с доставките по море до края на 2024 г. Мярката получи широка подкрепа от целия политически спектър, като за нея лобираше бившият премиер Кирил Петков. Изключението, дадено ни от Европейската комисия, позволява само вътрешно ползване, а не износ към трети страни от страна на рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Може да изнасяме преработен руски петрол само за Украйна.

ОЩЕ: Politico: "Лукойл" успява да оцелее в Европа и най-вече в България - засега

През декември 2022 г. вносът на руски петрол в ЕС е спаднал с 270 хиляди барела на ден спрямо предходния месец ноември и е на ниво 900 000 барела дневно. Това гласят данните на Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирани от „Ройтерс“. Повечето от насочения по море петрол е внесен в България – 160 000 от общо 230 000 барела. Един танкер е пристигнал в Италия, а други два – в Нидерландия. От януари само нашата страна може да внася този продукт по море.

Пред България по покупка на руски петрол в световен мащаб са Китай и Индия. Най-многолюдната страна продължава вноса по море и по тръби на ниво от 1,9 милиона барела дневно, според МАЕ. През декември износът на Руската федерация към Индия е скочил до нов рекорд – 1,4 млн. барела на ден.

Ще има компенсации за цените на горивата за сметка на ''Лукойл", но няма да е точно 1 лев

Народното събрание прие окончателно механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от...

Турция е спряла да купува толкова много и вносът на руски петрол е спаднал с 200 хиляди барела дневно до толкова ниско равнище, колкото не е било отчитано месеци наред - 45 000 барела. Държавната компания на Азербайджан COKAP съобщи в края на миналата година, че е спряла да купува руски петрол за турската си рафинерия.

Така България я изпреварва - страната ни внася по около 150 хиляди барела дневно. "Капацитетът на рафинерията в Бургас е 140 000 барела на ден и тя може да работи с до 10% над него", казва Костанца Рангелова - енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията в София, цитирана от "Свободна Европа".

От началото на 2022 г. "Лукойл" е преработил повече от 7 млн. тона суров петрол в бургаската рафинерия. Това е почти два пъти повече в сравнение с 2021 г., когато са били преработени около 4,2 млн. тона.

ОЩЕ: България е на второ място по внос на руски нефт по море

Япония внесе през декември руски петрол за първи път от над половин година – чрез комплекса „Сахалин-2“, който е частична собственост на японски компании и таванът на цената, наложен от Г-7, не влияе в случая.

Ценови таван върху два вида руски петролни продукти - новият план на Запада

САЩ и техните съюзници подготвят нов пакет от санкции срещу руската петролна индустрия, като се стремят да ограничат цените на рафинира...

Германските рафинерии в Лойна и Швед, свързани с тръбопровода „Дружба“, спряха да купуват руски петрол в края на миналата година. Германия ще внася то тръбата количества от Казахстан. Така делът на руския петрол по „Дружба“ и към Европа ще падне до 5%, а преди войната нивото беше около 30 на сто.

Общият внос на руски петрол в ЕС е спаднал с 1,6 млн. барела през декември спрямо февруари 2022 г., когато Путин започна пълномащабната война в Украйна. Блокът вече купува от Близкия Изток, Западна Африка, Бразилия, Гаяна, САЩ, Казахстан и Норвегия, сочат данните на МАЕ.

Парите от продажбата на изкопаеми горива са основен източник на средства в руския държавен бюджет. От 2006 г. насам над 60% от приходите идват от продажбата на петрол и природен газ, като делът на петрола е около пет пъти по-висок от този на синьото гориво. Последните данни обаче показват, износът на руски суров петрол е намалял през декември 2022 г. заради санкциите, според данни на S&P Global Commodity Insights.

Количеството руски суров петрол, натоварено в пристанищата на страната през декември миналата година, е средно 2,65 млн. барела на ден. Това е с около 14% по-малко в сравнение с предходния месец ноември.

Руският износ на петрол се срина след санкциите на ЕС и Г-7

Доставките на руски петрол по море се сринаха през първата седмица след влизането в сила на санкциите на Г-7 и Европейския съюз. Те зап...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика