Австрия ще иска от ЕС да ни отпусне 2 млрд. евро за границата (ВИДЕО)

5274
Австрия ще иска от ЕС да ни отпусне 2 млрд. евро за границата (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Радвам се, че имахте възможността да се запознаете с реалната ситуация на границата и начина, по който охраняваме.Построили сме изцяло с наш бюджет ограда по цялата граница, по нейно продължение са разположени различни стационарни мобилни системи за видеонаблюдения.

По този начин президентът Румен Радев се обърна към австрийския канцлер Карл Нехамер, с който са заедно на посещение в Елхово, предаде репортер на Actualno.com на място. Двете делегации са на работно посещение в региона на българо-турската граница, където заедно инспектират състоянието на охраната и мигрантския контрол.

"През миналата година натискът на нашата граница нарасна рязко, действията на мигрантите стават все по-агресивни, добави Радев. За 4 месеца загубихме четирима полицаи, десетки други са ранени. Взехме бързи и решителни мерки", каза Радев. По думите му нелегалната миграция е предизвикателство за Европа и България като член на Европейския съюз полага огромни усилия да се справи с това предизвикателство.

"Мога да откроя моята среща с Ердоган и поетитя ангажимент много по-стриктно да се охранява границата от тяхна страна", посочи Радев и подчерта, че сме подобрили огранизацията за охрана на границата, ремонтирали сме наличната инфраструкртура, инсталирали сме нови системи.

В българската делегация влизат министрите на вътрешните работи и отбраната Иван Демерджиев и Николай Стоянов, както и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. По-късно Карл Нехамер ще разговаря в София с премиера Гълъб Донев, информират от правителствената пресслужба.

"Засилихме вътрешните проверки за предотвратяване на нелегалната миграция", добави още държаният глава. От думите му се разбра още, че немалко от заловените мигранти са граждани на държави членки на ЕС. 

Припомняме, че именно Австрия е една от двете страни, заедно с Нидерландия, които се обявиха против влизането ни в Шенген: Австрия официално спъна България и Румъния за Шенген.

От своя страна астрийският канцлер подкрепя усилията на България и желанието на София да подсили границата.

"Ще се погрижим необходимите за подсилване на границата 2 милиарда евро да бъдат изложени през ЕК. Ще подкрепим искането на България тези средства да бъдат предоставени. Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдение на границата", каза Карл Нехамер, но не пожела да отговори на въпроса кога страната планира да преосмисли позицията си по отношение на ветото над България.

Това провокира Радев да отвърне остро:

"Това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа и това, че се въвежда граничен контрол в страните тук, не означава, че трябва България и Румъния да останат извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС по-добре, отколкото редица шенгенски държави", каза президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика