Най-важното за деня, 9 декември 2022 г.

2700
Най-важното за деня, 9 декември 2022 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 9 декември.

ОКОНЧАТЕЛНО: ИЗПРАЩАМЕ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА, ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ ТАЙНИЯ СПИСЪК

Народното събрание одобри какви точно оръжия, техника и боеприпаси да бъдат изпратени на Украйна. Решението беше взето със 148 гласа "за", 46 "против" и 1 "въздържал се".

БСП ИЗКЛЮЧИ ДЕПУТАТ, ЗАЩОТО ПОДКРЕПЯ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА

Изключиха Явор Божанков от групата на БСП в парламента, научи репортер на Actualno.com от свои източници. Така депутатът, който е избран с листата на "БСП за България" от Велико Търново, ще бъде независим народен представител. 

"КОАЛИЦИЯ НА РУСКИЯ МИР": ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА ПАК ДОВЕДЕ ДО СКАНДАЛИ В ПАРЛАМЕНТА (ВИДЕО)

Мнозинството в Народното събрание реши да промени дневния ред и включи като първа и втора точка проект на решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна, внесен от Министерски съвет и Законопроект за ратификация на споразумение между министерството на отбраната на България и министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

ДЕПУТАТИ ОТ БСП СА ЗА ЗАТВОРА, НО С ГЕШЕВ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО: ХАДЖИГЕНОВ ЗА ИЗЛЪЧЕНОТО ЗАКРИТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС

Имунитетите на тези депутати от БСП, които са излъчвали закрито заседание на Народното събрание, трябва да бъдат свалени и да има обвинителен акт. Трябва да има съдебен процес и при всички случай говорим за наказания – лишаване от свобода*. Това заяви за Actualno.com адвокат Николай Хаджигенов.

"ГАЛЪП": БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ГЛАСУВАТ С МАШИНИ. ШЕНГЕН Е ВАЖНА ТЕМА ЗА ТЯХ

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на България в Шенгенското пространство, макар засега да не личи особен интерес.

ПРОКУРАТУРАТА И МВР ОСЪДЕНИ ДА ПЛАТЯТ НАД 82 МЛН. ЛВ. ЗАРАДИ АКЦИЯ "ОКТОПОД"

Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата са осъдени да платят сумата от над 48 млн. лева на застрахователното дружество "Лев Инс" - на първа инстанция (Окръжен съд-Перник). Присъдата е заради заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от полицейската акция "Октопод", провела се преди повече от десет години. Тази сума не е всичко - като се добавят лихвите за последните 7 години тя достига 82 милиона и 300 хиляди лева. Това е абсолютният рекорд за обезщетение, което прокуратурата и МВР трябва да изплатят на фирма, засегната от действията им, съобщава сайтът за разследваща журналистика bird.bg.

ДОНЕВ ПРИЗНА, ЧЕ НЕ Е РАЗГОВАРЯЛ ЗА ШЕНГЕН С ПРЕМИЕРИТЕ НА НИДЕРЛАНДИЯ И АВСТРИЯ

Премиерът Гълъб Донев призна в Народното събрание днес, че не е водил лични разговори с колегата си от Нидерландия и с канцлера на Австрия за кандидатурата на България за член на Шенгенското пространство.

ВЛАДИМИР ШОПОВ В "ОТГОВОРИТЕ": ОРГАНИЗИРАНИ ИНТЕРЕСИ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ПОЛЗА ОТ ВЛИЗАНЕТО НИ В ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНАТА (ВИДЕО)

Очаквано две страни – Нидерландия и Австрия, блокираха присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Нидерландия – заради корупцията у нас, Австрия – заради мигрантския натиск по границата. Организирани интереси нямат полза от влизането ни в Шенген и еврозоната. Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ политологът Владимир Шопов:

"ОТГОВОРИТЕ": С РАДОСЛАВ БИМБАЛОВ, ВЛАДИМИР ШОПОВ И ГОРАН БЛАГОЕВ (ВИДЕО)

Темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Защо мина хартиената бюлетина; България и Румъния извън Шенгенското пространство; Какво е правил Волоколамският митрополит Антоний в България. Разговаряме с пиар експерта и писател Радослав Бимбалов, с политолога Владимир Шопов и с журналиста и зам.председател на партия „Републиканци за България“ Горан Благоев.

РЕПОРТАЖИТЕ ЗА МИГРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ МИРИШАТ НА ПОСТАНОВКА, НАШАТА ВИНА Е С ПРАВОСЪДИЕТО - ЕКСПЕРТНИ МНЕНИЯ

Няма кой знае колко драматизъм в цялата ситуация. Като видите и кои са 18-те организации, някои от които бяха установени като платци на кораби за мигранти, цялата работа е ясна. Това заяви Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, коментирайки втори репортаж на големи чужди медии и на българската секция на Радио "Свободна Европа" за случай с ужасно третиране на мигранти.

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ЗА ШЕНГЕН: БЛАГОСЛОВЕНА ОТ БОГА ГОДИНА ЗА ХЪРВАТИЯ, НО НЕ И ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

 

Сред водещите теми за световните агенции и европейски медии е решението от вчера Хърватия да се присъедини към Шенгенската зона, докато на кандидатурите на България и Румъния бе наложено вето.

УКРАЙНА ПЛАНИРА И ПОЧНА ДА ПРОИЗВЕЖДА СВОИ ОРЪЖИЯ, ЗА ДА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЗАПАДА

 

Западните арсенали се свиват, а Украйна може да остане без оръжейни доставки, пише испанското издание El País. На този фон Киев иска да възстанови отбранителната си индустрия, за да стане по-малко зависим от съюзническите доставки, отбелязва авторът на статията Кристиан Сегура.

РУСКИ ВОЕНЕН БЛОГЪР ОПРОВЕРГА ПУТИН ЗА УКРАЙНА, РУСНАЦИТЕ ПАК СЕ ХВАЛЯТ ЗА HIMARS БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА

 

Дори руски военни блогъри се противопоставиха на твърдения в поредната порция изявиления на руския президент Владимир Путин относно Украйна и войната там.

КИТАЙСКИ АНАЛИЗ: ЗАЩО ЗАПАДЪТ НЕ ИСКА ДА ДОСТАВИ СИСТЕМИ PATRIOT НА УКРАЙНА?

Съединените щати и Запада нямат желание да доставят на Киев скъпите системи за противовъздушна отбрана Patriot, пише приближеното до комунистическата партия в Китай издание Huanqiu shibao. Според китайския източник основна цел на САЩ е да наливат оръжие в Украйна по такъв начин, че да удължат конфликта и да изтощят Русия. А огромните разходи за изпращане на допълнителни системи за противовъздушна отбрана (ПВО) могат да отслабят самия Вашингтон.

ООН ОПИСА НАЙ-ЖЕСТОКИТЕ УБИЙСТВА НА МИРНИ ЖИТЕЛИ В УКРАЙНА

Управлението на Върховния комисариат на ООН по правата на човек издаде доклад за разправата над граждански лица на украинските територии, окупирани от руската армия по време на първия етап от нахлуването в Украйна. 

ЧИСЛАТА ПОКАЗВАТ, ЧЕ ВИКТОР ОРБАН СЪСИПА ИКОНОМИЧЕСКИ УНГАРИЯ

 

Унгария се готви за инфлационен шок, след като правителството на Виктор Орбан премахна тавана върху цените на горивата. Страната е с втората най-висока годишна инфлация към ноември 2022 в ЕС – малко след Литва, в челните места е и за целия континент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com