Руски военен блогър опроверга Путин за Украйна, руснаците пак се хвалят за HIMARS без доказателства

6790
Руски военен блогър опроверга Путин за Украйна, руснаците пак се хвалят за HIMARS без доказателства
Снимка: Getty Images

Дори руски военни блогъри се противопоставиха на твърдения в поредната порция изявиления на руския президент Владимир Путин относно Украйна и войната там.

Един от най-известните такива блогъри – Борис Рожин, коментира, че не си спомня като първоначално обявена цел на т.нар. специална военна операция (както режимът на Путин нарича войната в Украйна) Запорожка и Херсонска области. Путин вече обясни как „що се отнася до продължителните резултати от специалната военна операция... появиха се нови територии - ами това е значим резултат за Русия”.

Лъжите на Путин: Обеща да не окупира украински територии, а после се похвали с това (ВИДЕО)

Развитието на войната в Украйна

След като доста време руското военно министерство не беше се хвалило, че руската армия е унищожила ракетни системи за залпов огън HIMARS, сега отново има такава хвалба – за 2 такива системи, в Донецка област, далеч зад активната фронтова линия, в близост до Лиман. Информацията обаче отново буди въпроси, които нямат задоволителни отговори. На първо място – защо при тези големи успехи (все пак именно с тях започна дневния обзор на руското военно министерство за войната в Украйна) няма видеокадри, които да показват какво са направили "високоточните оръжия"? В предишни случаи кадри бяха публикувани, докато бързо не се разбра, че чудесно отговарят на определението "фалшиви" (фейк): Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

На второ място - руснаците се хвалят и, че в Запорожка област унищожили 5 РСЗО MLRS американско производство. Тук е важно да се направи превод, за да се разбере абсурдът. РСЗО от руски език означава "реактивна система за заплов огън". MLRS от английски означава "реактивна система за залпов огън – multiple launch rocket system". Тоест излиза, че руснаците два пъти казват едно и също, като претендират английската абревиатура да означава марката на ракетната система, което не е вярно. Извън HIMARS, такива системи, които САЩ даде на Украйна, са M270 – такава е марката. Отделно, руснаците се хвалят и с две унищожени германски ракетни системи MARS II – всички изброени системи са самоходни т.е. могат бързо да променят местоположението си, а липсата на видеокадри от поне от един от тези "успехи" е показателна – защото при удари с високоточно оръжие е напълно възможно да се използва и камера, а това вече беше доказано при предишни случаи в Украйна. Особено показателен беше случай как уж в края на ноември Русия унищожи с дрон украинска гаубица и то такава, която далеч не е толкова мобилна като американските и германските образци, като това беше уж доказано с видеокадри от руското военно министерство. Само че се оказа, че ударът по гаубицата не я е унищожил, а само я е повредила леко – видеото долу е показателно за руската лъжа:

ОЩЕ: Русия не е унищожила нито един HIMARS в Украйна - информация от Пентагона

Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, през изминалата нощ руски пехотни атаки са отблъснати на три места – Маринка и Клещеевка (на юг от Бахмут) в Донецка област и Билохоривка в Луганска област. А данните на руското военно министерство и популярния руски телеграм канал "Рибар" са в унисон – руското министерство говори само общи приказки за "настъпателни действия" и удари с авиация и артилерия, докато "Рибар" вече обяснява как уж превзетото село Яковлевка при Соледар още се "прочиства" от ЧВК Вагнер (над 2 денонощия "чистят"), а в Маринка "продължава позиционния бой".

Тази информация подсказва, че думите на Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, изречени снощи в предаването "Фейгин LIVE" са верни. Арестович посочи, че руснаците почват да изпитват недостиг на боеприпаси за артилерията си и затова леко променят тактиката си на фронта в Донецка и Луганска област – с повече използване на авиация и въздушни удари. Но има сериозни данни, че руснаците увелиават числеността на силите си при Сватово и вероятно ще се опитат да атакуват преди истинската зима, когато теренът ще замръзне и укаинците ще могат по-лесно да използват мобилна тежка военна техника за офанзивни операции.

Междувременно началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили заяви пред The Wall Street Journal, че очаква при падането на температурите в разгара на зимата офанзивните операции в Украйна да се увеличат. Мили е на мнение, че това важи на първо място за украинската армия.

Оценка: Путин показа, че няма да използва ядрено оръжие, а само ще плаши с него

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...