Населението на Северозападния район е намаляло с 20% за последните 4 години

18718
Населението на Северозападния район е намаляло с 20% за последните 4 години

Над 20 процента е намаляло населението на Северозападния район през последните четири години. Данни за демографския срив е представил доц. д-р Стелиян Димитров от СУ "Св. Климент Охридски" на среща -дискусия на тема "Интегрирани териториални инвестиции /ИТИ/ за развитие на Северозападен район /СЗР/", организирана от Областния информационен център в Ловеч, съобщават от там, предаде БТА.

Според Димитров в момента този район е на последно място по всички показатели за развитие в ЕС и в България, в т.ч. висока степен на изостаналост, бедност, изолираност спрямо останалите части на националното пространство. Регионът се характеризира още с множество социални проблеми, най-ниско ниво на икономическа активност и невъзможност да се "самотрансформира".

Северозападна България остава най-бедният регион в ЕС

Северозападната област в България остава най-бедният регион в ЕС с 26% от средните за съюза доходи на глава от населението, сочат дан...

Затова доц. Димитров насочил вниманието на присъстващите към необходимостта от разработване на Стратегия за прилагане на подхода ИТИ.

По време на дискусията били дадени и редица предложения. Сред тях са: в новата стратегия да се предвиди рехабилитация на път II-35, който свързва Плевен, Ловеч и Троян, в процеса на разработване на Стратегията да бъдат включени местните общности, да се създаде устойчивост на изпълнените проекти и вложените средства.

Друга идея е свързана с обединяване на бизнеса в сфери като туризма например. Предложено било и приоритетно да се финансират обединени проекти на няколко общини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com