Научете защо падат листата на бенджамина – не допускайте тази грешка

42680
Научете защо падат листата на бенджамина – не допускайте тази грешка
Снимка: iStock

Бенджаминът е стаен фикус, който се отличава с изключителна декоративна стойност, когато грижите за него са правилни, а листата му са там, където трябва. Редица фактори обаче, както и неправилна грижа поради незнание или неполагане на нужните усилия, водят до опадване на листата на растението, което е в ущърб на красотата му. Ако знаете защо падат листата на бенджамина, ще имате възможност да вземете мерки за опазване на растението, което краси дома ви.

Защо падат листата на бенджамина – 8 от най-честите причини

1.  Грешки в поливането на растението

Недостатъчното количество вода за растението, тоест пропускането на поливане, както и неправилното поливане, са сред най-честите отговори на въпроса защо падат листата на бенджамина. Отглеждащите този фикус следва да знаят и че количеството вода, от което се нуждае, е в пряка зависимост от сезона – полива се повече през лятото, а през зимата се преустановява честото поливане.

2.  Липсата на светлина

Ако поставите фикуса в далечен и тъмен ъгъл на стаята, не трябва да се питате защо падат лисата на бенджамина – липсата на светлина е причината. Растението обожава светлината, но внимавайте – не обича да е пряко изложено на слънце, имайте предвид това през лятото.

Накарайте фикус бенджамина да цъфти повече от всякога!

3.  Смяна на местото му

Местите ли често саксията му от стая в стая или дори само от едно на друго място в рамките на стаята? Ако правите това, търсете причината за окапалите листа именно в поведението си. Фикусът не обича промените, предпочита да стои на едно и също място, ако то е удачно за него, подходящо, харесва му и забелязвате, че се развива добре там.

4.  Течение

Освен че обича светлината, бенджаминът обича и спокойното време. Ако имате фикус в дома си, не си и помисляйте да го оставите в помещение, в което се усеща течение, както и близо до отворен прозорец особено през по-студените месеци. Бенджаминът не обича течението, то застрашава здравето и развитието на растението, а листата му просто окапват в опит да се климатизира. Същото се случва и ако го пренесете от един в друг град с различен климат – нужно му е време, за да се справи с промените в температура, влажност и прочие и за да оцелее, бенджаминът често се лишава от листата си. Те израстват отново, когато растението свикне с новото място.

5.  Прекалени грижи

Внимавайте да не изпаднете и в другата крайност – прекалени грижи, прекалено пръскане, прекалено поливане – защото тя също е вредна и може да доведе до окапване на листата му.

Какви грижи се полагат за бенджамина и как да си го засадите

6.  Студ

Фикусът обича топли места. Предпочита стая, която се отоплява през зимата, но и се овлажнява въздуха в нея – имайте предвид и това предпочитание на красивото растение, което отглеждате в дома си.

7.   Липса на хранителни вещества

Ако се чудите защо падат листата на бенджамина, въпреки че полагате всички нужни грижи за фикуса си, помислете дали почвата ви не е бедна на хранителни вещества. Ако скоро не сте „хранили“ фикуса си, направете го. В специализираните магазини ще ви предложат тор, подходяща точно за вашето растение. Не рискувайте с каквато и да е тор, ако не сте сигурни, че е подходяща за конкретното растение, за да не навредите вместо да му помогнете.

8.  Вредители

Огледайте растението за вредители и ако забележите такива, консултирайте се със специалист с какво да третирате растението. Измиването на листата със сапунена вода, последвано от чиста вода преди третирането, е полезно и ще ви помогне да разрешите проблема си.

Обичайте го. Казват, че растенията са живи същества и също имат нужда от обич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com