Какви грижи се полагат за бенджамина и как да си го засадите

21361
Какви грижи се полагат за бенджамина и как да си го засадите
Снимка: https://pixabay.com

Бенджаминът е от семейството на фикусите. Той е най-често срещаното стайно растение. Може да се види почти навсякъде - в дома или в офиса. Той е подобно на дърво растение с овални листа. По нашите земи е стайно растение, но в страните с по-топъл климат вирее без проблем и навън. С подходящата саксия и дренаж може да порасне голямо подобно на дърво растение. 

Какви грижи да полагате за бенджамина?

Цветята, които ще ви донесат успех в кариерата

Според езотериците с подбора на правилните растения може да постигнем успех в кариерата. Достатъчно е да поставите избраното цвете на ...

Хубаво е да се полива тогава, когато горният слой на почвата е сух. Ако го отглеждате в стая е препоръчително въздуха да не е много сух. Може да пръскате периодично листата с вода. Поставете саксията с бенджамина върху подложка пъна с вода и камъчета, но бъдете внимателни - саксията трябва да стои върху камъчетата иначе рискувате да изгният корените. Така, когато водата се изпарява листата ще поемат влагата.

От пролетта до септември, най - късно октомври торете с течен тор на всеки 15 дни. Растението има нужда от допълнително количество желязо, за да има хубав зелен цвят на листата. Може да му го набавите като добавите таблетки желязо в почвата. 

Ако листата му пожълтеят или станат на жълти петна това може да е признак за недостиг на желязо.  За да му помогнете да си го набави можете да пръскате листата му с течен тор, който има съдържание на желязо с вода. Важно е да разредите торта с вода и да не прекалявате все пак с торенето. 

Когато настъпи пролетта той ще пусне свежи листа и клонки. Тогава можете да премахнете вялите и жълти листа. Много е важно, когато отчупите листа или клонка ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок, който не бива да докосвате, тъй като причинява кожни раздразнения. Ако случайно попадне върху кожата ви, старателно се измийте.

6 ползи от канелата за растенията

Канелата е често използвана  в кулинарията и народния тип медицина от множество години. Малцина сме наясно обаче, че е чудесна при...

Поставете саксията му на добре осветено място, защото светлината му е крайно необходима. Бенджаминът е изключително чувствително растение и всяка промяна на хабитата му може да забави растежа му или да залинеят листата.

Как да си засадите бенджамин?

Той се размножава от отрязъци на клонки, семена или въздушни отвори. В домашни условия най - лесно е да си го размножите като отрежете клонче и го натопите във вода. За да е ефективно и той да пусне коренчета, постарайте се да го поставите във вода веднага след като сте го отрязали и лепкавият му сок още не е изсъхнал.

За да имате красиво растение с лъскави листа ги почиствайте с влажна гъбичка или мека кърпа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

ТОП 10 най-лесни зеленчуци за отглеждане в домашната градина

Морковена муха: Как вреди на морковите и как да ги предпазите?

Пътят за успешна реколта от моркови: Градинарите споделят

Подходяща почва за боровинките, за да имате добра реколта

Всяка къща трябва да има тези цветя, за да привлича щастие и пари

Цветя, които ще привлекат пчелите във вашата градина

Спешна градинарска помощ: реанимация на орхидеи във вода!

Как се прави най-лесно вкореняване на мушкато във вода?

За щедра реколта от кромид лук: Как да поливате и с какво да торите?

НЕ само с пепел: Торене на ягодите през пролетта за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com