X
 
 

Николай Николов: Няма увеличение на радиацията над страната

1640 1
photo of Николай Николов: Няма увеличение на радиацията над страната
Снимка: БГНЕС
В момента няма завишени нива на радиация у нас в следствие на взрива на ракетна площадка близо до руския град Архангелск на 8ми август. Няма и данни за движещ се към България радиационен облак. Това заяви главен комисар Николай Николов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БНТ.

Николов обясни, че всеки ден се следи радиационният гама фон в страната, а в това участват редица институции. Наблюдават се и нивата на радиация и в съседните държави, които също са в нормите.

Разбрахме ли какво точно се случи край Архангелск?

Каква беше тази тайнствена авария край Архангелск? Взривът напомня за катастрофата в Чернобил, а властите се крият зад стена от мълчани...

"Никакво повишаване на нормите не е засечено на територията нанашата страна, още повече, че не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Всъщност трябва да ви кажа, че обработката на всички тези данни се извършва от нашата Агенция за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени такива нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България", каза главен комисар Николай Николов.

Базираната във Виена Организация по Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити заяви, че общо четири руски станции за мониторинг на радиацията са спрели да ѝ предават информация след мистериозната експлозия край Северодвинск.

Агенцията отбелязва, че това предизвиква подозрения, че Русия е въздействала на станциите. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков подчерта, че предаването на данни от станциите за мониторинг на радиацията има доброволен характер.

 

Русия си призна за повишение на радиацията в Архангелск - въпросът е колко точно

Четири дни след експлозията, при която загинаха петима учени във военна база в Русия, руските власти признаха, че инцидентът е предизви...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално