Николета Тупита: Доверието в тялото и вземането на информирани решения въз основа на надеждни източници са от ключово значение за здравословния начин на живот

635
Николета Тупита: Доверието в тялото и вземането на информирани решения въз основа на надеждни източници са от ключово значение за здравословния начин на живот
Снимка: Нестле България

Днес имаме удоволствието да разговаряме с Николета Тупита, мениджър „Хранене, здраве, уелнес и вътрешни комуникации“ за Нестле Югоизточен пазар, която е част от компанията вече 10 години. Николета е не само квалифициран комуникатор, но и регистриран диетолог с академична степен по човешко хранене и магистърска степен по спортно хранене. Преминала е и през редица тематични курсове през годините, посветени на здравословното хранене. В това интервю ще обсъдим важната тема за здравето на работното място, ще разберем малко повече за личните навици на Николета, както и ще чуем за инициативите и действията на Нестле за насърчаване на благосъстоянието на служителите. Нека се потопим в богатството от експертни познания и опит на Николета.  

1.     Кое е най-важното, за да може човек да се чувства физически и психологически здрав?

Постигането на баланс в живота е ключът към това да се чувстваме физически и психологически здрави. Не става въпрос за постигане на съвършенство, а по-скоро за намиране на това, което работи най-добре за вашия уникален начин на живот. Приоритизирането на храненето, физическата активност и социалните взаимоотношения в работата, семейството и приятелите може да направи значителна разлика. Важно е да се отбележи, че няма универсално решение за постигане на баланс, но грижата за тялото, взаимоотношенията и хранителните навици са от съществено значение. Не забравяйте да се грижите за  взаимоотношенията с хората около вас и да се наслаждавате на храната заедно, за да облекчите стреса от работата и други аспекти на живота. Затова, направете крачка назад, разгледайте вашето ежедневие и начин на живот и намерете баланса, който работи най-добре за вас.

2.     Споменахте по-рано, че стресът може да окаже значително влияние върху нашето благосъстояние и въпреки че със сигурност има начини да го избегнем, има и моменти, когато той е просто неизбежен. В тези моменти какво препоръчвате да направим, за да го намалим и да управляваме нивата на стрес? Как вие лично се справяте със стреса в собствения си живот?

Управлението на стреса не е лесна работа, но има няколко неща, които са направили чудеса за мен. Въпреки че не съм експерт по управление на стреса, ще се радвам да споделя личната си рутина, която ми помага изключително много. Всяка сутрин се старая да отделям 10-15 минути за кафето си с мляко и мед. Не става въпрос само за кофеина, който си набавям по този начин, а по-скоро за времето, което отделям, за да се подготвя психически и физически за предстоящия ден. Независимо дали хващам ранен сутрешен полет или ми предстои натоварен ден, винаги отделям време за този сутрешен ритуал, защото той задава тона за останалата част от деня.

В допълнение към кафето, смятам, че физическата активност сутрин е от съществено значение. Не е задължително да отида във фитнеса или да изляза навън. Правенето на упражнения у дома, докато слушам любимата си музика, е повече от достатъчно, за да си осигуря един страхотен старт на деня. Понякога дори смесвам тренировката с малко танци, защото това е забавен начин да подобря настроението си и да започна деня с положителна енергия. Не мога да подчертая достатъчно разликата между дните, които започват с физическа активност, и тези, в които се е налагало да я пропусна. Това не само ме зарежда с енергия за деня, но и ми дава увереност и чувство за постижение.

Друго нещо, което ми помага да управлявам стреса, е да ям по-малко вечер. Не става въпрос само за грижа за теглото, но установявам, че с лека вечеря или просто с някакъв снак се почувствам по-добре на следващия ден, а и мога да закусвам добре. Също така ми е по-лесно да тренирам сутрин, когато не се чувствам все още преяла от тежка вечеря от предходната вечер.

Не на последно място, музиката е същински помощник, с който мога да се отпусна и да остана мотивирана през целия ден. Независимо дали работя или си почивам, слушането на любимите ми песни винаги гарантира добро настроение.

Ето това се моите малки ритуали за управление на стреса. Разбира се, това, което работи за мен, може да не работи за всеки, но се надявам, че това ви дава някои идеи, които можете да изпробвате сами или да се вдъхновите да намерите онези, които са подходящи за вас.  

3.     Каква е ролята на храната  роля и храненето за физическото и психическото здраве на хората?

Храната и храненето играят решаваща роля за физическото и психическото здраве на хората. Телата ни се нуждаят от специфични хранителни вещества, за да функционират правилно, а храната, която ядем, ни осигурява тези вещества. Също така, времето и съставът на нашите ястия имат влияние върху настроението, концентрацията и цялостното психично здраве.

Специфичните хранителни вещества могат да повлияят на настроението ни -някои могат да го подобрят, докато други могат да имат отрицателен ефект. Например, шоколадът в малки количества (25-30 грама) може да помогне за повишаване на настроението ви, но големите количества на храни със високо съдържание на захар могат да доведат до енергийни скокове и сривове, което води до чувство на умора и раздразнителност. За разлика от тях, храните с високо съдържание на протеини и здравословни мазнини могат да осигурят устойчива енергия и да подобрят настроението и когнитивната функция. Ядките, рибата и плодовете са особено полезни за подобряване на настроението, тъй като съдържат здравословни масла като омега-3 и антиоксиданти, които помагат за намаляване на стреса.

В допълнение към специфичните хранителни вещества, времето и графикът на нашето хранене също могат да повлияят на нашето физическо и психическо здраве. Хаотичните хранения, пропускането им или по-тежката вечеря могат да причинят флуктуации в енергийните ни нива, водещи до промени в настроението, затруднена концентрация и дори проблеми с психичното здраве.

Ето защо е важно да имате добре балансиран и последователен график на хранене, който да включва закуска, обяд и лека вечеря. Обядът трябва да бъде най-постоянен и с най-богат на необходимите за нас хранителни вещества, докато закуската трябва да бъде бустер, който ни дава лека енергия за старт на деня. Вечерята трябва да бъде лека, за да се предотврати намесата на храносмилането в съня. Като следваме редовен балансиран график на хранене, се грижим за нашето физическо и психическо здраве и цялостно благополучие.

4.     Бихте ли споделили с нас какво прави Нестле за насърчаване на здравето и благосъстоянието на своите служители, както на глобално, така и на местно ниво? Има ли конкретни програми или инициативи, които се открояват? Забелязвате ли някакви различия в подхода между различните региони или държави?

Ние предлагаме широка гама от инициативи за нашите служители за насърчаване на тяхното физическо и психическо здраве. Провеждаме уебинари, които обхващат различни теми като физическо здраве, хранене, психично здраве и психологическа подкрепа. Дори предлагаме забавни сесии за вино и сирене, за да усилим интереса на служителите. Също така, организираме физически събития на местно ниво, като фитнес, танци, състезания по бягане и пинг-понг, за да помогнем на служителите да се откъснат от работата и да се сближат помежду си, което насърчава баланса между професионалния и личния живот и намалява стреса. Нашата гъвкава политика на работа в административния офис позволява на служителите да приоритизират важните си рутинни процедури. Предлагаме и добър здравен пакет, който включва медицински прегледи и мониторинг на здравето на всеки член от екипа. Освен това, предоставяме достъп до платформата за електронно обучение "Healthy Lives" на всички служители, обхващаща важни и полезни теми като хранене, физическа активност и управление на стреса.

5.     Какво представляват уебинарите на Нестле? Какво ги прави различни и уникални?

В Нестле се отнасяме много сериозно към здравето и благосъстоянието на нашите служители. Ето защо предлагаме широка гама от уебинари по теми като управление на стреса, психично здраве и разбира се, хранене - в края на краищата ние все пак сме компания, която произвежда храни, така че храненето е в основата ни! Нашите уебинари предоставят голямо количество научнообоснована информация и полезни ресурси, което ги прави наистина открояващи се. Въпреки това, ние разбираме, че нашите служители са заети и не винаги имат време да разгледат всички налични материали.

Затова се фокусираме върху управлението на времето и се стараем да гарантираме, че служителите имат необходимите за тях паузи, в които да се откъснат от работния процес и да презаредят. Глобалните ни уебинари са достъпни за всички страни, включително България, където нашият местен екип предоставя допълнителни уебинари, за да помогне на служителите да се възползват максимално ресурсите, с които разполагаме. Във всяка една дейност на Нестле здравето и благосъстоянието на служителите е приоритет номер едно.

6.     Как се стимулира балансът между професионалния и личния живот в Нестле?

Отнасяме се сериозно към този баланс и прилагаме разнообразни мерки, за да го подсигурим. Имаме строги правила, за да гарантираме, че нашите служители не са претоварени с работа и имат време за себе си извън работното време. Тези правила включват да не изпращаме имейли и да планираме срещи през почивни дни или след работно време и да не слагаме твърде много срещи, когато календарът на някого вече е пълен.

За да покажем важността от спазването на тези правила, стартирахме вътрешни кампании, с които припомняме на служителите за тях с известия на техните десктопи. С тези кампании също насърчаваме служителите си да правят малки почивки по време на работа, да избягват работна комуникация извън работното време и да не се обаждат на колеги, които са в отпуск. В България имаме и двор, където служителите могат да се разходят, за да освежат съзнанието си и да се раздвижат.

„Нестле за по-здрави деца“ се обръща и към деца и родители с нарушено зрение

Според Световния атлас на затлъстяването за 2022 година  България е сред страните с очакван най-висок процент на детско затлъстява...

Хората в административния офис на Нестле също имат свободата да управляват времето си и да компенсират всяко време, прекарано по лични въпроси през работното време. Стига те да са отговорни спрямо работата си и да я вършат навреме, ние им се доверяваме да управляват времето си, както намерят за добре. Също така даваме реалистични срокове за изпълнението на различните дейности, като избягваме колкото е възможно повече възлагането на задачи от един ден на друг или с много кратко предизвестие.

Общо взето, разбираме важността на баланса между професионалния и личния живот и предприемаме активни стъпки, за да гарантираме, че екипът в компанията има време и пространство да се грижи за благосъстоянието си извън работата.

7.     Кое е любимото ви нещо, което Нестле като работодател прави за своите служители? 

Аз съм истински щастлива от факта, че работя за Нестле и това не е само заради репутацията на компанията като лидер в хранително-вкусовата промишленост. Виждам и усещам, че компанията наистина се грижи за своя екип и демонстрира това чрез действията си. Това не е просто маркетингов трик, а е нещо истинско. Ценностите и идеалите, които компанията отстоява, са възхитителни и уважавани от хората.

Едно от нещата, които оценявам, са придобивките, които Нестле ни предлага. От отлично здравеопазване до гъвкави работни часове на хората в административните офиси, компанията наистина отива отвъд, за да гарантира, че за нас се полагат грижи. Невероятно е да имам свободата да работя от вкъщи и да мога да управлявам собствения си график.

Нестле България е отличена с две награди в категориите Инвеститор в обществото и Инвеститор в знанието в годишните награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите

В юбилейното двадесето издание на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум за бизнес лидерите, националната инициатива...

Но любимото ми нещо в работата за Нестле е усещането за подкрепа, което получавам от колегите си и от културата на компанията като цяло. Това е среда, в която всеки е уважаван и ценен, и където ние сме насърчавани да бъдем най-добрите версии на себе си. Вдъхновяващо е да бъдеш част от такава позитивна и сплотена общност.

8.     Как можем да разграничим здравословните съвети във връзка с храненето и физическата активност и неефективните, а понякога и опасни, съвети онлайн?

За да определите валидността на съветите за хранителна и физическа активност онлайн, важно е да обърнете внимание на използвания език. Ако тонът е прекалено уверен и твърденията изглеждат твърде добри, за да са истина, тогава вероятно не се основава на научни доказателства. Потърсете надеждни източници и проверете квалификациите на автора или инфлуенсъра. Не забравяйте да слушате и тялото си. То може да ви каже от какво се нуждае, като пресни плодове и зеленчуци, когато сте се отдали на твърде много паста или пица. Доверието в тялото ви и вземането на информирани решения въз основа на надеждни източници са от ключово значение за здравословния начин на живот.

9.     Как бихте посъветвали служителите в Нестле да поддържат здравето и благосъстоянието си въз основа на вашия опит и знания? 

Като човек, който е прекарал десетилетие в Нестле и често е давал съвети за храненето, мога уверено да кажа, че приемаме сериозно здравето и благосъстоянието на нашите служители. От бюлетини до диетолози в офиса и дни за безопасност и здраве, ние винаги търсим начини за насърчаване на здравословните навици. Но ако можех да дам един съвет на нашия екип, той би бил да правят малки стъпки всеки ден към подобряване на тяхното здраве. Всички ние се впускаме в шума и суетата на работата, но пренебрегването на нашето физическо и психическо здраве може да има сериозни последици и може да повлияе на работата ви. Така че поемете ангажимент към себе си и дайте приоритет на здравето си, защото, както се казва, "Здравето никого не чака". Вашето тяло и ум ще ви благодарят и ще можете да се представите по най-добрия начин както в офиса, така и извън него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com