Няма да има задължителна казарма, решиха депутатите

5533
Няма да има задължителна казарма, решиха депутатите
Снимка: бгнес

Народното събраниe отхвърли на първо четене два проекта за промени на Закона за отбраната и въоръжените сили, касаещи връщането на задължителната казарма.

В мотивите на вносителите (Патриотичния фронт и Велизар Енчев) беше посочено, че основа за предложения законопроект е привеждането на националната отбрана в съответствие с Конституцията на Република България, където в чл. 59, ал.1 е посочено, че защитата на отечеството е дълг на всеки български гражданин. Заедно с това, като основни мотиви са въведени актуалното рязко влошаване на параметрите на сигурността в Европа, очевидното намаляване на реалната боеспособност на въоръжените сили и затрудненото комплектуване на военновременните формирования с качествени кадри и специалисти за определени специалности.

С предложенията вносителите внасят промяна в част от текстовете на сега действащия Закон за отбраната и въоръжените сили регламентиращи професионалната военна служба и въвеждат нов раздел, който да създаде законови разпоредби относно задълженията на гражданите по отношение отбраната на страната в смисъла на наборната военна служба.

5100 души недокомплект в армията показва, че тя не е добре платена и това не е престижна професия за младите хора, нито е добре обучена, нито е добре платена, нито е добре оборудвана. Това обясни в хода на дебатите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в защита на искането си за връщане на наборната служба.

ПФ внесе предложения за законови промени за връщане на казармата

ПГ на Патриотичния фронт внася два законопроекта, свързани с националната сигурност и отбрана. Това заяви народният представител от ПГ...

"В Турция, Гърция има наборна служба", изтъкна той. "Литва я връща, в Германия има подобен дебат и вие ми казвате, че нямало в Европа и света прецедент по този въпрос", възмути се патриотът.

Реформаторите обаче остро възразиха срещу връщането на казармата, което възмути друг патриот Милен Михов. "Да сравняваш армията със затвор, означава да сравняваш храбрия български войник с престъпник", заяви той. "Всички ние сме родители, имаме деца, внуци, светът се променя и за съжаление, към лошо, войната наближава границите", опасява се депутатът.

Според реформатора Борис Станимиров не било сега времето за връщане на задължителната казарма.

"Един от основните проблеми в армията е слабото въоръжение, затова са нужни доста средства", включи се и Петър Славов от Гражданската квота на Блока. „Ще трябва ресурс за това къде да бъдат настанени тези хора, да бъдат издържани. За младите хората казармата от едно време наистина беше равносилна на затвор”, подчерта още той.

С единственият приет проект, внесен от Министерски съвет, се цели усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща дейността на въоръжените сили, задълженията и правомощията на органите за тяхното ръководство и командване.

Референдум за връщане на задължителната казарма предложи Велизар Енчев

"Възстановяването на задължителната казарма е промяна на обществения договор между държавата и младежите и трябва да мине през референд...

Той беше приет със 108 "за" и 2 гласа "въздържал се".

С него се прецизират и се допълват правомощията и задълженията на Министерския съвет, министъра на отбраната, областните управители, ведомствата и юридическите лица с възложени военновременни задачи с цел създаване на детайлна уредба на държавната политика в областта на отбранително-мобилизационната подготовка /ОМП/, като част от политиката по отбрана на страната.

На министъра на отбраната се възлагат допълнителни правомощия по ръководство на логистичното осигуряване на въоръжените сили, координация на осигуряването на поддръжката от България като страна домакин на коалиционни сили за мирно и военно време, политиката по управление на жизнения цикъл на военни продукти и общото ръководство на проектното управление в министерството, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

На министъра на отбраната се възлага също и изготвянето и внасянето в Министерския съвет на проекта на Каталог на България за планираните възможности по поддръжка от страната домакин, единния списък на юридически лица, организации, стратегически и други особено важни обекти, които са от значение за отбраната на страната във военно време и за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и на юридически лица.

Разширяват се правомощията на началника на отбраната върху целия състав на въоръжените сили, без да се изземат правомощия от министъра на отбраната. Той ще отговаря за подготовката и състоянието на оперативните способности не само на Българската армия, но и на всички формирования от въоръжените сили, като поема и непосредственото ръководство на бригадата „Специални сили“. Прецизирано е правомощието му да въвежда във и извежда от експлоатация отбранителни продукти за нуждите на въоръжените сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com