Нов електронен регистър на КОНПИ

4603
Нов електронен регистър на КОНПИ
Снимка: Getty Images/Guliver

Нов електронен регистър на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за целите на автоматизирания обмен на данни и осигуряване на оперативна съвместимост, работи след реализиране на проект финансиран от Оперативна програма Административен капацитет, предаде БГНЕС.

Така с реализацията се дава възможност и да се събира, съхрани и предоставя в електронен вид за използване от специалисти информация, свързана с незаконно придобито имущество, която се администрира от КОНПИ. Осигурява се възможност за обмен на данни и информация с други държавни структури като Агенция Митници, НАП, МВР, ДАНС, и прокуратурата например.

Идеята на проекта е да се създадат условия за изграждане на електронен регистър на КОНПИ по отношение на информацията, отнасяща се за обезпеченото имущество в първата си част – ясно разписано в чл. 86 на нашия закон, възможността да бъде предоставена на други държавни органи като съдебни изпълнители, НАП, ДАНС, прокуратурата. Както и създаване на електронен регистър по отношение на влезлите в сила решения за отнемане на незаконно придобитото имущество, каза Трифон Трифонов, главен секретар на КОНПИ. Идеята на този електронен регистър е бързина в обработката на цялостната информация – информация за обезпеченото имущество може да послужи във всеки един етап на разследването.

В чл. 86. от Закона се казва, че Комисията води регистър, в който се вписват: лицето, срещу което е образувано производство; имуществото, върху което е наложено обезпечение; данни за собственика и за лицето, което държи имуществото към момента на налагане на обезпечението, както и за пазача на съответното имущество; други данни, които са необходими за индивидуализация на имуществото, върху което е наложено обезпечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com