Нови тежки въпроси към Иван Гешев

6538
Нови тежки въпроси към Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Още една съсловна организация, както и една неправителствена организация, официално отправиха своите въпроси към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Става въпрос за Софийския адвокатски съвет (САС) и за Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ).

И двете организации наблягат силно на това какви реформи трябва да има в прокуратурата заради делото "Колеви срещу България" и какво ще направи Гешев за промяна. Става въпрос за убийството на прокурор Николай Колев, един от големите критици на бившия главен прокурор Никола Филчев, като имаше сериозни подозрения, че Филчев е замесен в убийството, но така и не започна разследване – според мнозина експерти заради йерархичната структура на държавното обвинение и възможността главния прокурор да се намесва пряко във водено досъдебно производство от който и да е друг прокурор.

Шрамайер за България: "Става все по-лошо"

"Струва ми се, че Европейската комисия (ЕК) се интересува не толкова от състоянието на правовата държава в България, колкото от това да...

Що се отнася до работата на прокуратурата, поставен е следният въпрос – след като според Годишния доклад за прилагане на закона и за дейността на прокуратурата 38,7% от всички върнати от съда дела са заради отстранимо нарушение на процесуалните права на прокурорите, 32% са върнати заради пропуски в обвинението, 26,1% - заради неправилно квалифициране на деянието, дали Гешев вижда тези резултати като незадоволителни и каква му е отговорността като заместник-главен прокурор и административен ръководител?

САС пита Гешев какво му е мнението чрез обществен натиск да се влияе на прокуратурата и съда, дали одобрява да се пускат публично подбрани материали и доказателства от досъдебно производство преди обвиняемият да ги е получил, както и за какви престъпления смята, че не може да е безпристрастен, след като не пожела да говори за Джок Полфрийман, тъй като имал три деца и е повлиян от емоции?

АКФ засяга и друг въпрос в насока повече прозрачност в работата на прокуратурата – дали Гешев ще работи за това Народното събрание по своя инициатива да иска отчет от главния прокурор. НПО-то пита задочно Гешев и дали ще се ангажира да прави планови пресконференции с медии и НПО, на които да отговаря на въпроси.

Интересен въпрос към Гешев е и следният: "Като наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" в Специализирания съд (дело 2209/2017) считате ли, че лицето Делян Славчев Пеевски следва да бъде разпитано и в какво процесуално качество?“

Единодушно, прокурорската колегия пусна Гешев до финалното изслушване за главен прокурор

Единодушно прокурорската колегия допусна единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев до финалната фаза на процедурата, а именно...

Всички въпроси на Софийския адвокатски съвет можете да намерите ТУК! А какво стана на последния засега протест срещу Иван Гешев - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com