X
 
 

Новини или novini: Картината на печата за 11 ноември

1813 0
Новини или novini: Картината на печата за 11 ноември
Снимка: iStock/Guliver
По традиция Actualno.com ви запознава с водещите новини от днешната преса.

Сега

4500 учители излизат в пенсия догодина. Повече средства за модернизация на учебните кабинети, за безплатен транспорт на учениците, за ремонт на общежитията в професионалните гимназии и за пенсиониране на учители - така накратко изглежда проектобюджетът за образование за 2020 г. Общо парите за системата се увеличават от 4.2 млрд. лв. през 2019 г. на 4.8 млрд. лв. за 2020 година.

Труд

Днес 11.11 е денят на съдбата. Нумерологията определя датата като ключова. Корнелия в криза, разломът в БСП се развива, пише още вестникът. Тишината на малцинството руши демокрацията, твърди пред „Труд“ Борислав Цеков. Позицията във вестника е под заглавие „Активните борци на демокрацията“. „Труд“ помества интервю и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която обещава повече пари за кварталите в бюджета на София.

24 часа

За първи път патриарх отслужи литургия за българите във Виена. Патриарх Неофит и митрополит Антоний заедно за честванията на 50-годишнината на българската църква в Австрия.

И още - учени: Контрол над раждаемостта ще помогне в борбата срещу климатичните промени. Преди 40 години учени от 50 държави се събират да обсъдят това, което тогава се нарича „климатичен проблем с въглеродния двуокис“. По онова време, поради зависимост от горивата, която стои в основата на петролната криза от 1979 г.те успяват да предскажат,че глобалното затопляне ще се превърне в основен проблем на околната среда.

Монитор

Ученичка от великотърновското училище „Патриарх Евтимий” е била нападната и бита пред очита на бременната и майка. Инцидентът станал в средата на миналата седмица. На излизане от училището 13-годишната Мирослава внезапно била нападната от група свои връстници, които започнали да и нанасят удари по тялото. „Събориха ме на земята и започнаха да ме удрят и да ме ритат навсякъде, където им падне. Направиха ми много синини”, разказва момичето. Въпреки, че по това време в района имало и други по-големи ученици и възрастни никой се намесил за да отърве момичето, станало обект на агресия. Поради напредналата си бременност, майката на Мирослава също не посмяла да застане на пътя на ударите и да защити дъщеря си. „Нищо не можах да направя, само гледах как я бият. Наоколо имаше други родители, учители, но никой не се намеси. Всички гледаха само сеир отстрани. Обърнахме се към директоката, тя също не пожела да ни помогне и да застане на наша страна”, твърди майката Галя Николова.

След случката родителите на битото момиче са подали жалба и са категорични, че ще водят съдебно дело срещу училището.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември
ЛЮБОВЕН хороскоп за 9-13 декември

Овен Овните ще имат нужда да бъдат разбрани и да говорят, да споделят, да разсъждават. Хубавата новина, е че половинката ще подходи с разбиране...