Новини или Novini - картината на печата за 12 юли

4210
Новини или Novini - картината на печата за 12 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти от вестниците, за днешния 12 юли, петък.

Вестник "Сега"

Вестникът се спира на новото развитие в скандала с къщите за гости – при гръмко прокламираната проверка са разкрити едва 15 нарушители, които трябва да върнат парите, а 74 други ще бъдат глобени с от 5% до 15% от полученото. Засечените нарушения са само при 288 къщи за гости, които все още са в 5-годишния срок за мониторинг по ПРСР, като за тях са платени общо 81 млн. лева. По тази програма са финансирани общо 746 проекта, но независимо от съмненията повечето от тях вече са извън срока за наблюдение и нищо не може да се направи. В нарушение са 5.2% от общо проверените къщи, по данни на МЗХГ.

Вестник "24 часа"

Работна група от експерти предлага часовете за кормуване да се увеличат от 31 до 42. 6 от часовете са за извънградско каране, от които 3 по магистрала, скоростен път или път с интензивен трафик. Предвиждат се и поне 10 часа обучение за градско каране при силно натоварено движение. Нощното кормуване или управлението при намалена или ограничена видимост, трябва да е минимум 2 часа. Разработва се и контролен механизъм от ДАИ, който да гарантира спазването на тези часове. Теорията ще бъде намалена на 26 часа, вместо досегашните 40. Няма да се използва симулатор, не се предвижда и каране на полигон. В резултат на това цените на шофьорските курсове не би трябвало да се увеличат, прогнозира медията.

Вестник "Труд"

Изданието се съсредоточава върху първото класиране на кандидатите за столичните гимназии. Най-желана е Испанската гимназия, а с най-висок бал обичайно приемат в Софийската математически гимназия. Общо 383 са паралелките, планирани за следващата учебна година. От тях 229 са профилирани, а 154 професионални. Балът в софийските училища се е повишил, но първите 10 остават непроменени. Записването след първия етап е от днес до 16 юли в училищата, където детето е било прието. Резултатите от втория етап ще излязат на 18 юли, а записването ще е до 22 юли.

Вестник "Монитор"

Вестникът обичайно хвали властта, в случая - заради успешната борба със сивата икономика. Приходите в бюджета са се увеличили с 50% или с 14 млрд. лв. на годишна база за периода 2014-2019 г. благодарение на съвместните усилия на институциите. Финансовият министър Горанов похвали "съвместните усилия на институциите" и "отвоюваната огромна територия" от сивия сектор. До 6 месеца ще заработят и камери за видеонаблюдение в данъчните складове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com