Излезе първото класиране за седмокласниците

8230
Излезе първото класиране за седмокласниците
Снимка: БГНЕС

Първото класиране за прием в гимназиите след седми клас е факт. Всеки ученик може да провери къде е приет на адрес priem.mon.bg. Засега няма сериозни проблеми в системата.

Учениците ни се увеличават и тази година, в сравнение с миналата те са повече. 7% от кандидатствалите да учат в София са учениците от страната, които ако не бъдат приети тук, ще могат да продължат образованието си в района, от който идват. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева, която изнесе данни за извършеното първо класиране за прием в езикови и професионални училища в града, предаде  БГНЕС.

Нямаме нито едно висше училище в списъка на европейските университетски мрежи

"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък в европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образо...

„За следващата учебна година са планирани 383 паралелки, от които 229 са профилирани и 154 са професионални. Тази година на Националното външно оценяване по български език и литература се явиха 10 149 ученика. Средните резултатите са над средните за страната, общо 64.45 са точките за нашия град. По математика се явиха 10 137 ученици като София-град постигна среден резултат от 44.65 точки. И на двамата формата училището с най-висок резултат е Софийската математическа гимназия „П. Хилендарски““, отчете Кастрева.

Кандидат-гимназисти, които не са приети след първо класиране, са 836.

Припомняме, че 16 ученици са получили максимален брой точки на изпита по БЕЛ след 7 клас, а по математика – 141. На изпит по БЕЛ са се явили 55567 ученици, а по математика - 55474. По БЕЛ със 100 точки са 16 души, а с 0 т. – 107. По математика броят на получилите максимален резултат е 141, а 109 са с 0 точки. Само един ученик е получил максимален брой точки и по двата предмета, а с 0 т. и на двата изпита са 12 души.

През тази учебна година най-много желания са подадени за Испанската гимназия - 2101 кандидат-ученици. Според представената от Кастрева статистика, второто най-популярно училище е 22 СЕУ, с 2085 желания, а трето е 32 СУИЧЕ, с 1992 желания. Френската гимназия има 1923 заявления, а Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън" е с 1921 желаещи да ѝ бъдат възпитаници.

Кажи-речи всеки втори млад българин не чете изобщо книги

След като през миналата седмица отново беше повторено, че всеки трети млад българин нито иска да учи, нито иска да работи, нова горчива...

Що се отнася до конкретни специалности, то за "Банково дело с английски език" в Националната търговско-банкова гимназия има 1389 кандидати.

Кастрева отбеляза, че тази година най-големият брой желания, постъпили в едно заявление за кандидатстване, са 153, като за миналата година са били 119. Кастрева обяви, че тази година има кандидат-гимназист с максимален брой точки 500 и това е момиче от Първа английска езикова гимназия.

Училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ "Паисий Хилендарски", като балът на последното прието дете е 490.500 точки. И тази година балът в софийските училища се е повишил.

"Нямаме промяна в първите 10 училища. Те са подредени по начина, по който бяха и миналата година. Водеща е СМГ "Паисий Хилендарски", като тази година балът е 479.500 за сравнение миналата година балът е бил 456", добави Ваня Кастрева, цитирана от Агенция "Фокус". Тя отбеляза, че сред най-желаните паралелки до 46 място предпочитаният профил е чужди езици, на 47 място се нарежда профилът софтуерни и хардуерни науки с английски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com