Шофьорските курсове поскъпват рязко след увеличение на часовете за кормуване

13056
Шофьорските курсове поскъпват рязко след увеличение на часовете за кормуване
Снимка: БГНЕС

Цената на шофьорските курсове може да стигне и мине 1000 лв. Това реши работна група в Министерството на образованието и науката късно снощи, съобщи Труд.

Прието бе предложение на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42, което автоматично повишава и парите, които трябва да плащат българските младежи и техните родители.

Съюзът на автомобилистите против голямо увеличаване на часовете за кормуване

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) отхвърля предложеното увеличение на броя на часовете по кормуване в шофьорските курсове. "Уве...

Себестойността на един учебен час по кормуване излиза около 25 лв. и увеличението на курсовете ще е с над 270 лв. В момента те струват от 580 до 750 лв.

Представители на Института за пътна безопасност са били против, напуснали са заседанието на работната група и не са участвали в гласуването, което създава рискове по шосетата да излязат голяма група шофьори без книжка.

„Необяснимо е, че това решение се взема по доклад от Държавната агенция. Ние настоявахме тя да бъде създадена, но не с цел да налага допълнителни трудности и да създава рискове за хората“, каза пред „Труд“ Богдан Милчев, шеф на Института.

Последната дума обаче ще има министъра на образованието Красимир Вълчев, който трябва да издаде наредба, за да влезе в сила предложената от работната група промяна.

И още

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв.

Цената на шофьорските курсове може да достигне 1000 лв. Това ще се случи, ако Министерството на образованието и науката (МОН) одобри пр...

Часовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с конкретни групи умения, които трябва да придобият, предлага работната група.

За да се завиши качеството на обучението, в предложената за одобрение методика се предвижда за група умения „Управление извън населено място“ да се отделят минимум 6 часа, от които поне 3 часа за „Управление по автомагистрала или скоростен път (при възможност) или път с интензивен автомобилен трафик“. Подобно изискване се залага за първи път – досега управлението на магистрала или скоростен път изобщо не е било включено в изискванията за провеждане на шофьорските курсове и се е организирало само при инициатива на инструкторите.

Сред другите задължителни елементи е в група умения „Управление в населено място с голяма интензивност на движение” да се преминат поне 10 часа обучение. Минимум 2 часа ще трябва да покрият курсистите и по компонент „Управление през нощта и в условията на намалена и ограничена видимост“. Учебната документация ще влезе в сила заедно с нов механизъм на контрол от страната на ИА „Автомобилна администрация“, за да се гарантира, че тези минимални часове по отделните компоненти ще бъдат спазвани.

Друг от широко дискутираните въпроси в хода на обсъжданията бе дали да се създаде възможност част от обучението да се провежда на симулатор. Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и част от работната група подкрепяха идеята да се допусне възможност до 4 часа от задължителните часове по кормуване да могат да се провеждат и на симулатор. Целта на подобно предложение бе да се насърчи навлизането на нови технологии и практики в обучението без то да има задължителен и обвързващ характер за школите. Предложението обаче не бе прието от мнозинство от участниците в дискусиите, затова не е част от методиката.

Анализът на пътно-транспортните произшествия през 2018 г. показва, че смъртността сред водачите между 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали шофьори, а тенденцията е за нарастване на негативната статистика сред тази възрастова група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com