X
 
 

Новини или Novini: Картината на печата за 14 януари

1422 0
Новини или Novini: Картината на печата за 14 януари
Снимка: iStock/Guliver
Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 14 януари, вторник.

24 часа

За първи път държавата продаде нов дълг с отрицателна лихва, пише медията. Финансовото министерство пусна емисия 5-годишни държавни ценни книжа за 200 млн. лв., деноминирани в лева, съобщиха от ведомството на Владислав Горанов. На проведения аукцион постигната среднопретеглена доходност е отрицателна - минус 0,11% на година.

Труд

Битовите бандити на спецрежим след жестокото убийство в Галиче, посочва вестникът. Целта на спецрежима е бандитите с по едно-две висящи дела, пуснати предсрочно от затворите, наказани са с пробация или са в изпитателен срок с условни присъди да бъдат набелязани и следени от полицията и прокуратурата. При най-малки провинения спрямо тях да се предприемат всички мерки, преди да са извършили тежки криминални престъпления.

Монитор

Всеки пети преподавател в училище или детска градина у нас е в предпенсионна възраст, пише всекидневникът позовавайки се на данни от Националния статистически институт. През миналата учебна година педагозите на възраст между 55 и 59 години са били 15 755 от всички 82 347 учители, директори и зам.-директори с преподавателска заетост в образователните институции у нас. Най-голяма част от тях са били в общообразователните школа – 10 061, където са преподавали и най-много от даскалите – 50 846. В детските градини пред пенсия пък са били 3647 учители, докато в професионалните училища са 2152, показват още данните на НСИ към края на април 2019 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители