Новини или Novini - картината на печата за 14 ноември

5332
Новини или Novini - картината на печата за 14 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Две основни теми занимават българския печат в днешния ден - частичното прекратяване на наблюдението на България от страна на Брюксел и все по-близкият изход от сагата с Brexit. И ако София е "в отбора на отличниците" според Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, то Букурещ отнесе толкова сериозни критики, та чак жал му става на човек. Жал - за съдебната система, борбата с корупцията, върховенството на закона, гражданските свободи и какво ли още не. А у нас всичко сякаш е розово. Сякаш!

И за да не изпаднем в неудобни словесни отклонения още рано-рано сутрин, предлагаме ви да направим заедно прегледа вестниците за днешната сряда (14 ноември).

Вестник "Сега"

Изданието отбелязва, че ЕК е дала индулгенция на управляващите у нас чрез доклада, с който фактически се прекратява частичният мониторинг и се отваря вратата към изцяло отпадане на наблюдението до края на мандата на настоящата Европейска комисия през 2019 г. Медията е критична към огласената информация, като нарича документа на Брюксел "най-абсурдния" от всичките 18 годишни и междинни доклади за България, които ЕК е написала от 2007 г. насам.

Вестник "24 часа"

Вестникът представя в свой материал настроенията в Румъния след доклада по Мониторинговия механизъм. Комисията не бе никак благосклонна към Букурещ и потвърди, че северната ни съседка не просто изостава в реформите на съдебната система и борбата с корупцията, но и се връща назад преди времето на направените положителни стъпки. В Румъния обвиняват ЕК, че мери с двоен аршин и насочват вниманието към България по отношение на борбата с корупцията и ареста на журналисти. Бихме казали - дали пък не е добре всеки да си гледа в... постната пица, а?!

Вестник "Труд"

Ежедневникът поставя акцент върху една продължила дълго сага с излизането на Великобритания от Европейския съюз. "Труд" пише, че проектоспоразумението за Brexit е готово, като днес предстои британският премиер Тереза Мей да вземе отношение по въпроса. Разбира се, ще следим тази новина в развитие през деня.

Вестник "Монитор"

Всекидневникът също обръща внимание на темата с доклада на ЕК и Brexit, но се фокусира и върху едно интересно предложение, което касае търговците на горива пък и потребителите. Става ясно, че в касовата бележка при покупката на гориво ще пише как се формира цената му. По идея на финансовия министър Владислав Горанов търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата, и печалбата на дистрибуторите на горива. Така се цели да бъде постигната прозрачност при формирането на цената на бензина и дизела. Дали обаче тази идея ще се хареса на бранша, предстои да разберем, тъй като темата с горивата е "вечният горещ картоф". А и след като във фактурата за тока преди година беше направена такава промяна, плюенето по ЕРП-тата не изчезна завинаги.

Така изглежда накратко прегледът на печата за днешната сряда, която всички си пожелаваме да бъде успешна и с повече добри новини. Имаме нужда от тях, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com