Новини или Novini: Картината на печата за 17 януари

4263
Новини или Novini: Картината на печата за 17 януари
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com представя краткия преглед на печата, който представя някои акценти от вестниците, за днешния 17 януари, петък.

24 часа

Над 2 млн. болнични листове са издадени през 2018 г. Tова гласи заглавие от днешния брой на в. "24 часа". Държавата отново слага на масата за обсъждане казуса с ръста на болничните през последните години. Справка показва, че от 2010 г. до 2018 г., разходите за болнични са нараснали с 83%.

Броят издадени болнични листове през 2018 г. е надминал два милиона, като за 9 години се увеличил почти двойно. Най-много болнични се взимат в столицата, следвана от Пловдив и Варна, предаде вестникът.

Предложенията за реформа в системата са над 40, но кабинетът е категоричен, че дни без заплащане на болнични няма да има. 

Труд

Сметките на БСП за вота не излизат. Седмица и нещо преди гласуването в пленарна зала да се случи, партиите в парламента започнаха да се занимават с политическата математика за вота на недоверие срещу кабинета заради излизането на “Атака” от “Малката коалиция”.

Към момента изчисленията показват, че правителството на “Борисов” 3 ще премине успешно и през четвъртия вот на недоверие, тъй като вместо шестимата депутати на Волен Сидеров, “за” кабинета ще гласуват 12 избраници на Веселин Марешки от “Воля”. Така правителството ще оцелее с общо 121 гласа, което е санитарният минимум за подкрепа, анализира в днешния си брой в. "Труд".

Монитор

Десетократни разлики в поскъпването на свинското месо през декември сочат данни на Системата за агропазарна информация (САПИ). Стойностите варират за различните области, като по-слабо изразено е в Благоевград и Кюстендил, например с 4,9%, докато в Кърджали достига 43,4%.

Данните показват, че при търговията на едро и на дребно със свинско месо също има повишение на средните цени. Увеличението на средногодишните цени на едро и дребно в сравнение с 2018 г. е с между 3,6% и 8,5%. За декември 2019 г. промяната спрямо година по-рано е между 23,7 и 32,8% за различните разфасовки.

По-слабо изразено е покачването при предлагането на дребно в магазинната мрежа. Различните видове разфасовки свинско месо са поскъпнали през декември 2019 г. спрямо декември 2018 г. с 5% в Смолян до близо 41% в Габрово за свинския бут, и от 10,6% - в Перник и София, до 32,4% във Велико Търново - за свински врат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com