X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 17 юли

3037 1
photo of Новини или Novini - картината на печата за 17 юли
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 17 юли, сряда.

Вестник "Сега"

Изданието поставя фокус върху голямата тема за кибератаката. "Сега" пише, че нито един отговорен фактор в държавата не желае да поеме отговорност за най-големия пробив в националната сигурност за последните десетилетия. В понеделник стана ясно, че лични данни и финансова информация, засягаща милиони българи и фирми, като ЕГН, данъци, здравни вноски, заплати, адреси, осигуровки и др., са източени от сървъри на Министерството на финансите (МФ) и на Националната агенция по приходите (НАП). Хакерите разпратиха до медиите част от информацията, а двете институции потвърдиха нейната автентичност. Премиерът Бойко Борисов спешно свика Съвета за сигурност към МС. Независимо от критичната ситуация, никой не смята да подава оставка, а министрите се опитаха да омаловажат случващото се.

Вестник "24 часа"

Ежедневникът коментира избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, като подчертава, че тя сподели публикация в Twitter профила си, в която благодари на 24 езика на страните членки на ЕС. Интересен е фактът, че първият поздрав е отправен именно към България. С "Благодаря!", изписана на български, новият лидер започва да изброява думата на всичките останали езици.

Вестник "Труд"

Всекидневникът посочва, че всеки ден средно 74 българи, 79 хървати и 180 румънци са емигрирали в Германия през миналата година. Това са част от факторите, допринесли населението на Германия да надхвърли 83 млн. души миналата година, сочат оповестени вчера данни на статистическата служба на страната, цитирани от Reuters. Нетната миграция е била 400 000 души през 2018 г. – малко под миналогодишната, която бе 416 000. По-голямата част от новодошлите са от Европейския съюз – 202 000 души.

Вестник "Монитор"

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и прехвърля на общини ненужните му имоти, обаче все още не обявило минималните им цени. Казарми, складове и летище са в списъка за продажба. Терените са в 18 области, отбелязва още "Монитор".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално