Новини или Novini - картината на печата за 17 юли

5044
Новини или Novini - картината на печата за 17 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 17 юли, сряда.

Вестник "Сега"

Изданието поставя фокус върху голямата тема за кибератаката. "Сега" пише, че нито един отговорен фактор в държавата не желае да поеме отговорност за най-големия пробив в националната сигурност за последните десетилетия. В понеделник стана ясно, че лични данни и финансова информация, засягаща милиони българи и фирми, като ЕГН, данъци, здравни вноски, заплати, адреси, осигуровки и др., са източени от сървъри на Министерството на финансите (МФ) и на Националната агенция по приходите (НАП). Хакерите разпратиха до медиите част от информацията, а двете институции потвърдиха нейната автентичност. Премиерът Бойко Борисов спешно свика Съвета за сигурност към МС. Независимо от критичната ситуация, никой не смята да подава оставка, а министрите се опитаха да омаловажат случващото се.

Вестник "24 часа"

Ежедневникът коментира избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, като подчертава, че тя сподели публикация в Twitter профила си, в която благодари на 24 езика на страните членки на ЕС. Интересен е фактът, че първият поздрав е отправен именно към България. С "Благодаря!", изписана на български, новият лидер започва да изброява думата на всичките останали езици.

Вестник "Труд"

Всекидневникът посочва, че всеки ден средно 74 българи, 79 хървати и 180 румънци са емигрирали в Германия през миналата година. Това са част от факторите, допринесли населението на Германия да надхвърли 83 млн. души миналата година, сочат оповестени вчера данни на статистическата служба на страната, цитирани от Reuters. Нетната миграция е била 400 000 души през 2018 г. – малко под миналогодишната, която бе 416 000. По-голямата част от новодошлите са от Европейския съюз – 202 000 души.

Вестник "Монитор"

Списък със 100 имота с отпаднала необходимост, спрямо които през 2019 година се планира да бъдат извършени разпоредителни дейности, публикува на сайта си Министерството на отбраната (МО). Ведомството, което все по-ударно пуска на търгове за продажба и прехвърля на общини ненужните му имоти, обаче все още не обявило минималните им цени. Казарми, складове и летище са в списъка за продажба. Терените са в 18 области, отбелязва още "Монитор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...