Новини или novini: Картината на печата за 18 декември

2577
Новини или novini: Картината на печата за 18 декември
Снимка: iStock/Guliver

Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 18 декември, сряда.

"Сега"

Европейският парламент започна активна битка срещу корупцията с евросредства. Депутати от всички партии поискаха да се засили ролята на наскоро създадената Служба на европейския прокурор, за да разследва високопоставени фигури и приближени до тях олигарси, които злоупотребяват с еврофондове.

Сред споменатите с проблеми държави са България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. Особено остро бе порицан начинът, по който се харчат средствата за Общата селскостопанска политика, като най-споменаваното име бе на чешкия премиер Андрей Бабиш.

Според евродепутатите европейският бюджет финансирал олигарси и техните мрежи от фирми. Те призоваха разследванията да се забързат, а Еврокомисията да се намесва, когато националните власти са неспособни да действат адекватно. Всички случаи на злоупотреби с евросредства са препратени към ОЛАФ, уверяват от ЕК.

"24 часа"

Как порязан пръст се оказва сложна операция и здравната каса вместо 200 лв. плаща за него 1200 лв. Как всяка настинка се пише пневмония. И как болници сключват фиктивни договори с лекари, за да могат да ползват парите от здравни осигуровки, а самите лекари прехвърчат между болниците от операция на операция, докато няма кой да се погрижи за оперираните от тях пациенти.

Всички тези начини за източване на милиардите бюджет за здравеопазване бяха разкрити от медицинските сестри пред премиера Бойко Борисов. В опит да му обяснят как да бъдат намерени пари, за да се увеличат заплатите им, в понеделник вечерта на среща в Министерския съвет медсестрите нарушиха омертата в здравната система.

Надписване на клинични пътеки, отчитането на такива, без реално да е лекуван пациент, фалшиви болнични, неотчитане на нощен труд, лекари, взимащи заплата, без да работят в дадена болница. Тези начини за харчене на парите за здраве изредиха медсестрите. Там изчезнали не само бюджетите на НЗОК, но дори и отпуснатите през тази година 80 млн. лв., които трябваше да послужат само за вдигане именно на техните заплати. 90% от болниците не работят според закона, защото кадри няма, разказват протестиращите.

Твърденията бяха посрещнати с недоволство и отхвърлени от  Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници, Национално сдружение на облстните болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници и Национално сдружение на частните болници. Болничните организации се обединиха около тезата, че да се кредитират с доверие думите на група протестиращи, без оценка на фактите и действителността, не само дискредитира всички лечебни заведения в страната, но уврежда доверието в цялата здравна система. "Поредните внушения за пороци в дейността на целия сектор Здравеопазване, накараха представителите на всички болници да заявят, че не подкрепят представената информация за "далавери" и "злоупотреби с разпределение на заплати и болнични, схеми за източване на пари", "подправяне на документи" и "фалшифициране на клинични пътеки", обявиха в общата си позиция болничните сдружения и също поискаха среща с Борисов.

"Монитор"

Обирджии плащат на чистачки и майстори в жилищните блокове, за да им доносничат. Крадците се възползват и от информацията, качена в социалните мрежи, където хората често се хвалят с пътуванията си.

Крадците се делят най-общо на два типа, разкрива полицейски началник. Първият са тези, които спонтанно избират жилището, в което искат да проникнат. Те атакуват на случаен принцип, като в повечето случаи извършват престъплението в интервала от 10.00 ч. До 14.00 ч., когато обитателите са на работа и домът е оставен без надзор.

Вторият вид апаши нападат жилището в предварително избран момент след продължително наблюдение на имота и обитателите му. Следят се и най-малките детайли, както и навиците на обитаващите го, а понякога "наблюдението" продължава 2 месеца.

"Труд"

Близо 130 000 българи, живеещи в Обединеното кралство, са се регистрирали вече по обявената от властите в страната Схема за уседналост, която ще гарантира правата им след излизането на Великобритания от ЕС. Това показват данните до края на ноември. Бройката надхвърля всички досегашни твърдения за числото на българите, обитаващи Острова.

При темповете, с които сънародниците ни се регистрират (те вече са 129 500, при краен срок до края на юни 2021 г.), може още нови десетки, ако не и стотици хиляди български мигранти във Великобритания, да излязат на светло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com