Новини или Novini - картината на печата за 18 март

4900
Новини или Novini - картината на печата за 18 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата с акцентите от вестниците, за днешната сряда, 18 март.

Вестник „24 часа“

Грозен рекет отвън с драстични цени - от апаратите за дишане до маските. Предлаганите на болниците у нас маски стигат цени от около 90 ст. и 1,10 лв. Между 10 и 15 пъти са скочили цени на предпазни дрехи и дезинфектанти, скриват техниката от по-нисък клас.

Проф. Балтов от “Пирогов”: Идеята на премиера иэправителството за български производители е перфектна - ако облеклата станат до седмица, ще облекчат болниците. Българските болници имат нужда от защитни дрехи, маски, калцуни и се надяват производството, което започна в Пловдив, Враца, Велико Търново и други наши градове, да натисне “хвърчащите” нагоре цени от чуждестранни производители. Със спекула, но не на битово ниво, а на международно се сблъскват управителите на здравни заведения в пика на пандемията от коронавирус.

Вестник „Монитор“

Предложени при извънредно положение: Пускат ни в отпуск и без да ни питат или на половин заплата. ДПС искат отмяна и на заверките и забрана за сделки за продажба на коли. Работодателят може да пусне служителите си в отпуск без да ги пита при извънредно положение и при затваряне на предприятието или на части от него. Това са част от текстовете в закона за извънредното положение, в които са записани всички мерки, предприети от властта срещу коронавируса.  Законът бе приет от правна комисия на извънредно заседание със 15 гласа „за”, с нула „против”, но със 7 гласа „въздържал се”, предимно от БСП. Законът трябваше да бъде одобрен още от здравна, социална и вътрешна комисия. Очаква се да мине през пленерна зала още в сряда, но от дебатите в ресорната комисия стана ясно, че ще има предложения между двете четения, а част от текстовете ще бъдат прецизирани.

Вестник „Труд“

България затворена. България затвори границите си за граждани на 16 рискови държави, сред които Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай. Започна и видеоконферентна връзка между лидерите на Европейския съюз, които обсъждат предложение да затворят външните граници за 30 дни. От полунощ в страната не е забранено влизането само на български граждани и на чужди, които имат статут на постоянно пребиваващи у нас. Всички завръщащи се от рискови дестинации обаче веднага следва да бъдат поставяни под карантина. 81 са вече заразените на COVID-19 в България. Пълна блокада за 14 дни е наложена на 10-хилядния град Банско. Това съобщи на извънреден брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

“Преохлаждането на горните дихателни пътища се превръща във фактор за изключително разпространение на инфекцията. В Банско се забелязва тревожна тенденция и към 19 часа на 17 март се въвеждат строги ограничителни мерки”, обяви ген. Мутафчийски.

Забранява се влизането и излизането от курортния град, а жителите му, които са извън населеното място могат да се приберат до 20 ч на 18 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com