Банско - затворен град

2834
Банско - затворен град
Снимка: БГНЕС

Поставят Банско под карантина. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев е готова, съобщи председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Националният щаб за борба с коронавируса предлага забрана за влизане и излизане в Банско заради коронавируса. 

Лицата с постоянен или настоящ адрес, които са извън града, могат да се приберат в срок до 20:00 часа на 18 март.

Забранява се излизането по улиците на всички жители на града без основателна причина. Ще са разрешени посещения в магазините за хранителни стоки, аптеките, здравните пунктове, банките, застрахователните агенции.

Карантината засега е за 14 дни, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

В Банско ще се допускат доставки с товарни автомобили на храни, лекарства, стоки от първа необходимост, служители от електо- и водоснабдяването и други комунално-битови услуги, без което градът не може да функционира, здравни инспектори, полицаи, пожарникари, медицински лица.

В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезона. В Банско се наблюдава притеснително положение, каза ген. Мутафчийски.

„Анализирайки предишните резултати от пациенти, идващи от ски курорти в Европа, в щаба се затвърди мнението, че в такива ски курорти, поради различни стечения на обстоятелствата – преохлаждане на горните дихателни пътища и по-лесната им възприемчивост към вируси, се превръщат в застрашително място за коронавирусна инфекция. Вчера беше прекъснат сезонът във всички ски курорти“, посочи той.

Министър Младен Маринов увери, че МВР взема всички мерки ограниченията да бъдат спазени- Районната дирекция на МВР в Благоевград е получила инструкции. Предвиждат се сериозни наказания за нарушителите по новия закон, напомни вътрешният министър.

Вчера има констатирани нарушения на карантинни мероприятия, образувани са проверки и случаите са докладвани на прокуратурата, допълни Маринов.

Днес града са напуснали британски и израелски граждани. Ако други туристи решат да напуснат Банско и страната, с Министерството на транспорта ще организираме транспорт, посочи вицепремиерът Екатерина Захариева.

Банско е с население около 10 хил. души, разполага с нормално медицинско обслужване. Всеки, който се нуждае от специализирано медицинско обслужване, ще бъде превозван с линейки най-вече до областната болница в Благоевград, каза главният санитарен инспектор проф. Тодор Кантарджиев.

В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев се казва:

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.: 

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г. 

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения. 

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

Теменужка Петкова: Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки

„Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви енерг...

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ. 

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7. 

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

И здравната комисия прие извънредните мерки

Депутатите от здравната парламентарна комисия приеха проектозакона за извънредното положение с 14 гласа "за", 7 "въздържали се" и без н...

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция - Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 март

Кирил Домусчиев е с положителна проба за коронавирус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване