X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 19 юни

2569 0
photo of Новини или Novini - картината на печата за 19 юни
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 19 юни.

Вестник "Сега"

Изданието се спира на трагичния инцидент, при който мъж загина в София, ударен от мълния, а още две деца се оказа, че са леко пострадали. Поне 80% от сградите в България нямат мълниезащитни инсталации или те не работят, изчисли Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране пред „Сега”. Същия процент посочва и инж. Ернесто Стефанов, автор на книга за защитата от мълнии, пред „Строителство и имоти”.

Вестник "Монитор"

И този вестник разглежда темата за защитата от мълнии. Част от сградите от соца преминават през феноменална метаморфоза, освен външно със санирани стени и нови прозорци. На тях им се подменят и гръмоотводите. Същите, които след промените бяха откраднати за скрап, счупени или просто изгнили. Защото да се движи асансьора е по-важно, отколкото да пазим живота на другите. Но да напомним, че според настоящата Наредба за мълнии и защита на сгради, при съоръжения в открити пространства отговорен за гръмоотводната инсталация на сградата е нейният собственик или домоуправител. А по-лошото е, че сред застрашените сгради има и училища, детски градини и стадиони.

Вестник "Труд"

Българският бизнес и потребителите ще плащат по-евтин газ, след като започне да функционира хъб “Балкан”. Това заяви пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му България ще спечели от битката между тръбния газ, който предлага Русия, и втечнения – който идва от САЩ. Винаги либерализацията на пазара води до по-ниски цени, но това ще се случи в дългосрочен план, уточни той.

Вестник "24 часа"

Изписването на думата "леснопреносима" или "лесно преносима" като една или две думи създаде напрежение сред седмокласниците, които в понеделник се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, родителите им, а и сред цялото общество. Проблемът всъщност е в задача 17-а от теста. Вестникът се спира по-подробно на темата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...