Новини или Novini - картината на печата за 20 март

3471
Новини или Novini - картината на печата за 20 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата с акцентите от вестниците, за днешния петък, 20 март.

Вестник „24 часа“

Роми не спазват карантината, гурбетчии купонясват, арести на опашка за помощи и детски. Спазването на карантината в ромските квартали на градовете, където все повече се завръщат гастарбайтери от Европа гастарбайтери, е най-голямата пробойна при мерките срещу разпространението на коронавируса. Там не се спазват ограниченията за излизане и събиране на хора на едно място. Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че 200-те ромски медиатори са накарани да разясняват усилено какво означава карантина, как се спазва, какви са опасностите за живота от вируса.

Полицията също се е включила във въдворяването на извънредните мерки. Главният прокурор Иван Гешев изиска от правителството и щаба информация какво правят, за да принудят завърналите се от чужбина да спазват задължителната 14-дневна карантина. Той разполагал с данни за нарушена карантина. Едно от най-проблемните места се оказа гетото в пловдивския кв. “Столипиново”. Там събирания се организират дори за рождени дни и общината поиска засилено полицейско присъствие.

Вестник „Труд“

Транспортен ад по границата. Карат шофьорите да стоят 14 дни под карантина, въпреки заповедта на здравния министър. Румъния освободи от карантина водачите на камиони. Проблем с доставките на храни и стоки у нас се задава заради хаос по границите. Транспортни компании разказаха пред “Труд”, че шофьорите им са спирани от работа и пращани под карантина, защото здравните и граничните власти не знаят как да прилагат заповедта на Министерството на здравеопазването за срока на карантина на българските шофьори, които пристигат от рискови държани и трябва да разтоварват стока у нас.

В момента от нашите шофьори, които идват от рискови държави, на влизане в България се изисква да попълват клетвени декларации за престой под карантина. Според здравните инспектори, водачите трябва да напишат в декларацията времето, което планират да останат в България до следващия курс. Т. е. те изискват от всеки шофьор сам да посочи колко дни ще стои под карантина – 2, 3 – 5 или повече дни.

Вестник „Монитор“

По пазарите в София: Продавачите с маски, възрастните купувачи – не. Търговците по пазарите в столицата продават стоката си с ръкавици и медицински маски заради коронавируса. Възрастните купувачи обаче масово се разхождат между сергиите и пазаруват, без да ползват никакви предпазни средства, показа проверка на „Монитор“ на няколко тържища.

Повечето от клиентите на Женския пазар днес бяха пенсионери, които попадат в рисковата за Covid-19 група. Въпреки това голяма част от тях смело опипваха и подбираха зарзавата който купуват, без да са въоръжени с предпазни ръкавици. Същото беше и положението на пазара в „Красно село“. На повечето от сергиите на най-голямото тържище в столицата са поставени табелки за дистанция от метър и половина между хората на опашката. На вратите на магазинчетата пък има указания, че вътре се пуска само по един клиент. Купувачите спокойно се редят на опашки и дори използват престоя пред павилиончетата за сладка раздумка и анализ на мерките срещу коронавируса и последната бройка на заразените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com