X
 
 

Новини или Novini - картината на печата за 29 януари

1758 0
Новини или Novini - картината на печата за 29 януари
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 29 януари, сряда.

24 часа

Ваксина за коронавируса в Китай - до три месеца - това гласи заглавие от днешния брой на вестик "24 часа". Академикът от Китайската инженерна академия Ли Лянцзюан заяви във вторник, че Китай може да измисли ваксина за бързо разпространяващия се коронавирус до три месеца.

"Китай вероятно ще има ваксина срещу новия коронавирус за обществена употреба в рамките на три месеца, което ще включва месец и половина разработка и месец и половина на тестове", заяви китайският епидемиолог.

Труд

Еднократна надбавка от 2 000 евро за всяко новородено въвежда Гърция от 1 януари т. г. Това предвижда законопроект на гръцкото министерство на труда и социалната политика, който бе одобрен от ресорната комисия в парламента, а вчера трябваше да бъде гласуван и в пленарна зала, пише "Труд".

Според правителството в Атина тази помощ се очаква да даде стимул на бъдещите родители и същевременно да бъде важна подкрепа по време на възпитанието на детето.

Сумата ще се изплаща на две равни вноски. За отпускането є трябва да бъдат покрити определени критерии, включително годишният доход на семейството да не надвишава 40 000 евро, майката да пребивава законно и постоянно в Гърция. Ако е от трета държава (извън ЕС), тя трябва да е живяла в Гърция поне 12 години, преди да кандидатства за надбавката.

Монитор

Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които застрашават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта", предадоха информационните агенции, отбелязва "Монитор".

Съгласно новите правила имиграционните власти могат да отказват зелени карти на имигранти, преценени като потенциални ползватели на социални помощи.

Върховният съд прие решението с 5 на 4 гласа, отменяйки забрана за прилагането му на национално равнище, издадена от апелативен съд в Ню Йорк. По-рано федерални апелативни съдилища в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния, също отмениха съдебни решения срещу новата политика. Съдебно предписание против новите правила остава в сила само в Илинойс. Съдебната битка ще продължи, но имигрантите, кандидатстващи за постоянно пребиваване, ще трябва да покажат, че няма да бъдат "обществено бреме".

Actualno.com

Етикети: