Новини или Novini: Картината на печата за 31 януари

2881
Новини или Novini: Картината на печата за 31 януари
Снимка: iStock

Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите от вестниците, за днешния 31 януари, петък.

"24 часа"

Един преподавател ще може да участва в акредитацията на един университет. Министърът на образованието ще сключва договор за управление с ректорите, а неизпълнението му ще води до намаляване на размера на субсидията на университета.

Поправките в Закона за висшето образование предвиждат да се създаде национална карта на висшите училища, която ще определя профилната и териториалната структура на ВУЗ-овете по професионални направления и специалности от регулираните професии. Тя трябва да е готова 1 година след приемането на закона.

Договори ще подписват ректорите, на които им остават повече от 2 години от мандата. Преподаватели над 65 години няма да имат право да бъдат избирани на ръководна длъжност.

Акредитацията остава институционална и програмна. Институционалната ще е в рамките на 6 години по скалата от 0 до 10. Университет, получил по-ниска оценка от 4, няма да получава акредитация. ВУЗ-ът ще бъде закриван, ако до 18 месеца не изпълни препоръките на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Програмната акредитация ще е за 4 години, като всяко професионално направление ще се оценява едновременно във всички университети. Оценката също е от 0 до 10. Тези с оценка от 4 до 5,99 ще имат право да обучават само бакалаври. Отличниците с оценка от 8 до 10 ще имат и докторантски програми.

"Монитор"

С 5 на сто е намалял вносът у нас от Обединеното кралство в месеците преди Brexit. Стоки за 759.1 млн. лева сме купили от януари до края на октомври миналата година, докато за същия период преэ 2018 г. импортът е бил за 797.9 млн. лева, показват предварителните данни на НСИ. Търговското салдо продължава да е положително през последните 9 години с изключение на 2016 г.

Великобритания е на 11-то място в нашия износ за 2018 г. и на 18-то място в нашия внос. Най-много от Острова през 2018 г. сме купували автомобили и лекарства, следвани от алкохол и машини. В обратна посока за Острова отиват части за превозни средства и лекарства. Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на пазара. Към септември 2019 г. преките инвестиции на Великобритания в България са 159.8 млн. евро, показват данни на икономическото министерство.

"Труд"

Ресторанти и заведения няма да може да бъдат запечатвани за малки отклонения между отчетения оборот на касовия апарат и наличните пари в касата. Тази промяна в нормативните документи може да бъде направена, за да бъдат дадени гаранции на ресторантьорите, че ако съвестно изпълняват задълженията си, обектите им няма да бъдат запечатвани.

В момента за неиздаване на касова бележка търговският обект може да бъде запечатан за срок до 30 дни. Тази санкция беше въведена заради най-посещаваните заведения, които не биха се стреснали от нито една глоба, ако правят 50-100 000 лв. оборот само в петък вечер.

Някои от ресторантьорите, които бяха на протест пред парламента, обаче обясняват, че ако данъчни намерят суми от бакшиши в касата, може да ги запечатат. Реално такива случаи няма, никой не запечатва търговски обект за малки разминавания в сумите, коментираха за "Труд" данъчни. Но ако на касовия апарат са отчетени 1000 лв., а наличните пари в касата са 3000 лв. очевидно не става въпрос за бакшиши, а за укриване на оборот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com