Новините: Най-важното за деня, 1 февруари

5347
Новините: Най-важното за деня, 1 февруари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 февруари.

ОГНЕМИР МИТЕВ ОСТАВА В АРЕСТА, АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ Е ПОД ГАРАНЦИЯ

Специализираният съд остави в ареста бившия председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев като взе за него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Действията на бившия шеф на Комисията ощетили държавата с половин милиард лева. Според обвинението щетите за бюджета в размер на 500 милиона лева са нанесени от действията на задържания бивш председател на Комисията по хазарта Огнемир Митев, който, по думите на прокурора, не е упражнявал контрол върху приходите от хазарт на Божков.

ИВАН ГЕШЕВ ПОТВЪРДИ ЗА АРЕСТА НА БОРИС БЕКЯРОВ, НО НЕ И НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Все още няма официално потвърждение за Васил Божков. Никой не е недосегаем за закона, ако е имало такъв период в българската история след 89-та година, той е в миналото. България се променя, време е преходът да свърши. Това каза главният прокурор Иван Гешев по повод ареста на бизнесмена Васил Божков, за който има информация, че е задържан на територията на Обединени арабски емирства, откъдето се чакат официално потвърждение

ШЕФЪТ НА КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА НАПРАВИЛ ПЪЛНИ САМОПРИЗНАНИЯ

Настоящият шеф на комисията по хазарт Александър Георгиев е обвинен за длъжностно престъпление, съобщава "24 часа". По неофициална информация се твърди, че е направил пълни самопризнания и е разкрил престъпни схеми, за които е разследван и бизнесменът Васил Божков. Също така стана ясно, че в Австрия е задържан и един от издирваните по разследването срещу Божков - Борис Бекяров, който е собственик на "Нове холдинг".

САЧЕВА: БЪЛГАРСКАТА СОЦИАЛНА СИСТЕМА ВРЪЩА ДЕЦАТА В СЕМЕЙСТВОТО, А НЕ ГИ ОТНЕМА

Българската социална система връща децата в семейството, а не ги отнема, заяви пред бТВ министър Деница Сачева по повод Закона за социалните услуги. Случващото се в момента е смесица от страх и недоверие и най-вече от българи в чужбина, които опитват да пренесат негативния опит от чуждите модели у нас.

АНАНИЕВ: КАРАНТИНА ЗА ВСЕКИ ВЛЯЗЪЛ ОТ КИТАЙ У НАС

Всеки гражданин, който е бил на територията на Китай или в други държави, в които е разпространен новият коронавирус, ще бъдат подложени на много задълбочена и щателна медицинска проверка и наблюдение. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след съвещание във връзка с взетите мерки за ограничаване на коронавируса в България.

ИЗОЛАЦИЯТА НА КИТАЙ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА, 259 СА ЖЕРТВИТЕ НА ВИРУСА

Китай се изправя пред задълбочаваща се изолация, докато броят на жертвите на коронавируса расте лавинообразно, пише АФП. САЩ и Австралия са поредните две държави, които наложиха извънредни мерки и забраниха всички полети от и до Китай.

САМОЛЕТЪТ С ЕВАКУИРАНИ ОТ УХАН, КАЦНА ВЪВ ФРАНКФУРТ

Самолет на германските военновъздушни сили, който беше изпратен да евакуира над 100 човека от огнището на коронавируса - град Ухан, кацна на летището във Франкфурт, съобщи AFP. Пътниците - 102 германци, и 26 чуждестранни граждани, ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището. На борда на самолета има и българин с двойно гражданство, както и гражданин на САЩ.

КАКВО ПРОМЕНЯ BREXIT И КАКВО НЕ - МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ

По време на преходния период до края на годината Обединеното кралство ще продължи да се подчинява на правилата на ЕС и да плаща вноската си. Много неща ще останат същите, но ще има и някои промени. Ето и списъкът на BBC със седемте изменения и седемте области без промени.

ДНЕС ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ

На 1 февруари е денят за почит към жертвите на комунистическия режим. Именно на този ден са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд. Денят се отбелязва официално едва от 2011 година, по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд произнася най-много смъртни присъди над политици в новата история на България. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). Тази година се навършват 75 години от кървавата дата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението на камиони над 12 т по част от АМ „Хемус“

Тактическо учение с бойни стрелби се проведе в Ново село (СНИМКИ)

Затворени врати и протест заради неувеличените заплати в университетите

Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

Разследват ТВ продуцента Нико Тупарев и приближени до него

Времето утре - 15 май 2024 г.

Глоба за абитуриентите – 50лв. за показване през прозореца

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Обезвредиха мина в Черно море

Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com