Новините: Най-важното за деня, 10 юни

3705
Новините: Най-важното за деня, 10 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 юни.

ПЕТКОВ ПОТВЪРДИ, ЧЕ ГОВОРИ С ДЕПУТАТИ: ВЯРВАМ, ЧЕ НЯКОИ ЩЕ ИЗБЕРАТ БЪЛГАРИЯ ПРЕД ПАРТИЙНИЯ СИ ЛИДЕР - БИВШ ПЕВЕЦ

Премиерът Кирил Петков отговори на "Има такъв народ" с видеообръщение, в което заяви, че ще продължи да разговаря с депутатите от партията и че се надява някои от тях да са с "висок морал" и да изберат "България пред партийния си лидер".

ВИОЛЕТА ДОНЕВА, ДЕН: ОТТЕГЛЯНЕТО НА ИТН ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ Е БЕЗОТГОВОРНО (ВИДЕО)

В Студио Actualno Виолета Янкулова-Донева от политическото ръководство на сдружение ДЕН (Достойнството на един народ) и преподавател по туризъм в Нов Български университет, коментира оттеглянето на „Има такъв народ“ (ИТН) от управляващата коалиция.

БОЙКО АТАНАСОВ Е НОМИНАЦИЯ НА "ВЪЗРАЖДАНЕ" ЗА РЪКОВОДИТЕЛ НА КПКОНПИ*

Бившият следовател Бойко Атанасов е кандидатура на партия "Възраждане" за ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Атанасов беше емблема, тиражирана най-вече от гражданско движение БОЕЦ, включително като "независим кандидат за главен прокурор". Отделно, БОЕЦ предлагаше Атанасов да стане т.нар. независим прокурор, който може да разследва главния прокурор. Нещо повече - председателят на БОЕЦ Георги Георгиев обяви през есента на 2021 година, че "Бойко Атанасов трябва да продължи нашата битка в парламента, цели на протеста остават неизпълнени", като имаше кампания той да влезе в Народното събрание като независим депутат.

БОЙКО РАШКОВ ЗА ШЕФСКИЯ ПОСТ В КПКОНПИ: КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ

„Каквото сабя покаже в политически аспект“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред БТВ за евентуалното му назначаване на нов шеф на Антикорупционната комисия.

ТОШКО ЙОРДАНОВ: ПП И КИРИЛ ПЕТКОВ ИСКАТ "СОБСТВЕН ГЕШЕВ" С КПКОНПИ

ПП и Кирил Петков искат "собствен Гешев" с КПКОНПИ. Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов по време на брифинг в парламента.

ТОЛКОВА Е ЗЛЕ: ПАЗАРНИ ЕКСПЕРТИ ОТКАЗВАТ ДА ПРОГНОЗИРАТ ЦЕНИТЕ НА ЗЪРНОТО И ГОРИВАТА

Конфликтът в Украйна засегна сериозно световната икономическа активност, пише френският Le Figaro. Една от кризите е логистична: традиционните вериги за доставки са нарушени и няма да се възстановят в близко бъдеще. Но има по-сериозни проблеми.

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ПОЕВТИНЯВА С 13% ПРЕЗ ЮНИ, РЕШИ КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за юни месец в размер на 141,36 ЛВ./MWh. Тя е с 13% по-ниска в сравнение с тази за месец май и е под цената за април, съобщават от рагулатора.

ПРОЕКТОЗАКОН: ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ С НАД 50% ПРИХОД ОТ НЗОК НЯМА ДА ИЗБИРАТ ПРЯКО ДОСТАВЧИЦИТЕ СИ

Частните болници, при които над 50% приход идва от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), от държавния или общинския бюджет, стават задължени субекти по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Тоест, ако досега те са купували нужните им апаратура, лекарства и консумативи пряко от търговец по техен избор, отсега ще трябва да обявяват обществени поръчки, които подлежат на държавен контрол.

ПРОФ. АНГЕЛ ДИМИТРОВ: ОТ ТРИ ДНИ ИМА НАТИСК ВЪРХУ МЕН

Продължавам да се чудя как темата за "бърз старт" на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз стана централна, а не би трябвало. Има изместване на темата за необходимата активност. Трябва страната, която е заинтересована, да бъде активната, а не България. Това заяви в "Още от деня" по БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател на смесената Българо-македонска историческа комисия.

НЯМА РУСКИ ПРОБИВ ПРИ СЕВЕРОДОНЕЦК, РУСНАЦИТЕ СЕ ГОТВЯТ ДА СЕ БРАНЯТ В ХЕРСОН

Руската армия продължава свирепия натиск в Северодонецк, но отстъпва от позиции в Херсонска област. Според Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, руските части отстъпват към Херсон.

УКРАЙНА СВЪРШВА БОЕПРИПАСИТЕ. УПРАВЛЕНИЕТО НА ПОРОШЕНКО ЛИ Е ОТГОВОРНО ДА НЯМА РЕЗЕРВИ?

Войната с Русия е война на артилерията и там губим. Всичко зависи от това, което ни дава Запада. Съотношението в оръдия и установки е 15:1 в полза на Русия. Западните ни партньори ни дадоха около 10% от това, което имат. Така Вадим Сибитски, заместник-ръководител на украинското военно разузнаване, описа накратко какво се случва във войната в родината му пред The Guardian.

ИСТОРИЯТА ПОМНИ: КАК ПОДЧИНЕНИТЕ НА ПУТИН РЕГИСТРИРАХА ФИРМИ, ЗА ДА КРАДАТ

Когато става дума за подкупи, Владимир Путин не се свени с изразите. През 2008 г. той заплашва корумпираните с "отрязване на лапите", през 2010 г. се шегува, че трябва да ги "бесят, вероятно". В същото време корупционните скандали съпътстват Путин през по-голямата част от кариерата му.

НАД МИЛИОН ЖАЛБИ ДО ПУТИН СЛЕД НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА, ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ С ДЕСЕТИЛЕТИЯ

1,2 млн. жалби са постъпили в администрацията на президента на Русия Владимир Путин от началото на войната на 24 февруари 2022 година. 42 000 от тях са свързани с проблеми при издирването на изчезнали роднини във войната с Украйна, съобщи изданието "Важные истории".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com