Новините: Най-важното за деня, 17 април

3414
Новините: Най-важното за деня, 17 април
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 април, събота.

АСЕН ВАСИЛЕВ: ИТН СЪЗДАВАТ ИЗКУСТВЕНО НАПРЕЖЕНИЕ ЗА РСМ И ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ОТ БНБ

"Започнахме да спираме корупцията и кражбите в държавата, това се вижда доста ясно". Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, съпредседател на партия "Продължаваме промяната". Той даде пример с договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева.

ТОШКО ЙОРДАНОВ: РАНО Е ДА СЕ КАЖЕ ДАЛИ КОАЛИЦИЯТА ЩЕ ИЗДЪРЖИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

"Рано е да се каже дали коалицията ще издържи до края на годината. По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са на ръба". Това обяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Пред БНР той обяви, че премиерът Кирил Петков и неговия съветник Весела Чернева са водили разговори, в които "се заобикаля" това, че докато Северна Македония не започне да изпълнява поетите ангажименти в договора за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на преговори за членството ѝ в ЕС. Имало било документи за това.

ШЕФЪТ НА СЕМ: РЕДИЦА БЪЛГАРСКИ МЕДИИ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РУСИЯ

 „Редица български медии получават заплащане от Русия под различни форми. Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие." Това обяви пред NOVA председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева. Тя допълни, че съществува и обратният процес на западно влияние в български медии.

КЗП: НЯМА РИСК ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ НА СТОКИ ОТ ПАЗАРА

Известни основания за повишаване на цените на стоките има. В България засега няма никакъв риск от изчерпване на стоките от първа необходимост. Това заяви председателят на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНТ.

ПАТРИАРХЪТ: СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА УЖАСНА ТРАГЕДИЯ - ВОЙНАТА В БРАТСКА УКРАЙНА

"Нека стремежът ни към тази Светлина, която мракът не може да обземе и която е Самият Господ Иисус Христос, заедно с вярата ни в тържеството на доброто и на живота, да ни крепят и да ни дават сили пред лицето на всяко зло и особено на това, на което заедно с целия свят сме свидетели вече два месеца – братоубийствената война в братска православна Украйна – една ужасна трагедия, с която всички ние живеем и която съпреживяваме като братя по вяра и род на страдащите от нея." Това се каза в словото на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Шеста неделя на Великия пост – Вход Господен в Йерусалим, Цветница.

НИКОЛА МИНЧЕВ: ТРЯБВА ДА ОКАЖЕМ ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА, НО РЕШЕНИЕТО Е НА ПАРЛАМЕНТА

Личното ми мнение е, че трябва да се помогне на Украйна, която е жертва на агресия. Това каза председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. Пред bTV той обяви, че депутатите от парламентарната група на „Продължаваме промяната“ ще решат как да гласуват, ако бъде внесено подобно предложение за изпращане на военна помощ за Украйна.

ГЕНЧОВСКА ДАДЕ НАЗАД: С ПРЕМИЕРА СМЕ НА ЕДНО МНЕНИЕ ЗА РСМ, НЕ СЕ ВОДЯТ ДВЕ ПОЛИТИКИ

"България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с Кирил Петков сме на едно мнение." Това заяви външният министър Теодора Генчовска. Пред bTV тя добави обаче, че неофициално се дават различни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

КОВАЧЕВСКИ ПОИСКА КУЛТУРНИ ЦЕНТРОВЕ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България, предаде БГНЕС. Според Ковачевски Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол.

МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: БЪЛГАРИЯ НИ ПРЕДЛАГА ХИТЛЕРИСТ И НАЦИСТ ЗА СБЛИЖАВАНЕ

Северномакедонският президент Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля. "Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не обслужва тази благородна кауза", се казва в коментара на Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъстваха множество български политици от всички партии.

РУСКИТЕ ВЛАСТИ: МАРИУПОЛ Е ИЗЧИСТЕН ОТ УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ

Руските власти твърдят, че всички градски райони на обсадения пристанищен град Мариупол, който беше подложен на най-ожесточената агресия на войната досега, са били изчистени от украинските сили, съобщава БГНЕС. В бюлетин, издаден в събота вечерта, руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са обсадили няколко бойци в стоманодобивния завод Азовстал.

ПОЛША ИЗПРАЩА СЪВЕТСКИ ТАНКОВЕ ЗА УКРАЙНА

Преди няколко дни беше съобщено, че Полша възнамерява да прехвърли 100 основни бойни танка Т-72 на Украйна, съобщи Нова телевизия. Всъщност наскоро Полша подписа договор със Съединените щати за придобиване на 250 американски танка M1A2 Abrams, за да замени старите съветски Т-72 и полски PT-91. Администрацията на Байдън ще работи със съюзници, за да бъдат прехвърлени танкове съветско производство на украинската отбрана в източния регион на Донбас.

РУСИЯ ОБСТРЕЛЯ ХАРКОВ С РАКЕТИ (ВИДЕО)

Поредица от ракетни удари в неделя срещу втория по големина украински град Харков в североизточната част на страна причини смъртта на най-малко 5 души и рани други 13.

ЕС С НОВ ШЕСТИ ПАКЕТ САНКЦИИ - ТОЗИ ПЪТ АТАКУВА БАНКИТЕ И ПЕТРОЛА НА РУСИЯ

Европейският съюз подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия. Това е обяснила пред "Билд ам зонтаг" Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия. "Насочили сме се в дълбочина на банковия сектор, особено към "Сбербанк", която държи 37% дял в него. Разбира се, обсъждат се и петролни въпроси", е коментирала фон дер Лайен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com