Новините: Най-важното за деня, 18 април

7383
Новините: Най-важното за деня, 18 април
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини днес.

Благодатният огън отново слезе на земята, но без поклонници за първи път от 10 века насам (ВИДЕО)

Преди минути Благодатният огън слезе в храма на Божи гроб в Йерусалим, след като беше измолен от йерусалимския патриарх Теофил ІІІ. Измолването на Благодатния огън се извършва по традиция на Велика събота - в навечерието на почитането от православните християни на Възкресение Господне. Обикновено на богослужението присъстват хиляди поклонници, които изпълват както църквата, така и целия Стар Йерусалим. Тази година обаче е по-особена за вярващите. Заради пандемията от коронавирус, в храма присъстваха само няколко представители на Йерусалимската, Арменската, Коптската и Асирийската православна църква.

БЕЗ МНОГО НОВИ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС ЗА ДЕНЯ, ОБЩО ВЕЧЕ СА 878

Вече 878 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 13 нови случая, като 8 са в област София, 3 в област Сливен, 1 в област Стара Загора и 1 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят. До днес, 16.30 часа, са направени 26 417 теста за коронавирус.

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ОТКАЗА ОТ ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ БИВШ ВЪНШЕН МИНИСТЪР И ЗАМЕСТНИКА МУ

Прокуратурата не е поддържала пред Върховния касационен съд обвинението срещу бившия външен министър Даниел Митов и заместника му във втория кабинет на Бойко Борисов Христо Ангеличин. Това става ясно от решението на последната инстанция, с което двамата са оправдани по делото за необявена обществена поръчка за самолетни билети на министерството. Прокуратурата търсеше отговорност от Митов и Ангеличин бяха за това, че преди 4 години Министерството на външните работи (МВнР) не обявило обществена поръчка, а сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма "Юнайтед Травъл Ейджънси", с която редовен договор имало само МЗХ.

БРИТАНСКИ УЧЕНИ ИЗПИТВАТ ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

Британски учени разкриха, че се надяват да имат един милион дози ваксина срещу коронавируса до септември. Екип учени от университета в Оксфорд започва през следващата седмица изпитания на продукта. Британското правителство, което подкрепя проекта заяви, че няма гаранции и не е възможно да определи дата кога ваксината ще бъде готова.

ГИНКА ВЪРБАКОВА ЗАГУБИ ЧЕЗ, НО В САНИРАНЕТО НАБИРА МОЩ

Гинка Върбакова, която нашумя заради неслучилата се сделка с ЧЕЗ, вече набира мощно авторитет като строителен предприемач. Това става ясно и от поредната обществена поръчка в община Пазарджик. Пет от общо 14 обекта, за които процедурата е финализирана, ще се изпълняват от свързани с нея дружества. Общата стойност на спечелените от тях обособени позиции е над 1,2 млн. лв. с ДДС. При положение, че общата сума на възлаганите за саниране блокове е малко над 3 млн. лева, делът на дружествата, свързани с Върбакова, е 40%.

ЕКИПИ НА ТРИ БОЛНИЦИ И ВВС СПАСИХА ЖИВОТА НА 7-ГОДИШНО ДЕТЕ

Екипи на три от водещите болници в България - Военномедицинска академия (ВМА), УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и УМБАЛ "Св. Марина", както и на Военновъздушните сили бяха мобилизирани за извършването на животоспасяваща операция на 7-годишно дете, настанено за лечение във варненската болница. Това съобщиха от ВМА.

МОЖЕ ЛИ ДЪРЖАВАТА ДА БЪДЕ СЪДЕНА, АКО В ЦЪРКВИТЕ СЕ РАЗПРОСТРАНИ ЗАРАЗА?

Държавата може да бъде съдена, ако църквите, които властта отказа да затвори въпреки пандемията, се окажат причина за разпространението на коронавируса. Около това мнение се обединяват юристи. "Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани", казва Конституцията, пише вестник "Сега" след проучването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com