Новините: Най-важното за деня, 2 октомври

5835
Новините: Най-важното за деня, 2 октомври
Снимка: ПЦ на МС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 2 октомври:

ПРОКУРАТУРАТА РАЗПИТАЛА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ ЗАРАДИ КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА

От премиера Бойко Борисов са снети обяснения във връзка с преписката за къща в Барселона. Това става ясно от отговорите на държавното обвинение до групата LIBE в европарламента, съобщава 24 часа. Депутатите са питали какво се прави у нас по повод публикуваната в испански медии информация за текущо разследване, за което се твърди, че министър-председателят Бойко Борисов е свързан със схема за изпиране на пари в Барселона и собственост върху къща, в която живее бивша манекенка.

ОБЕЩАНИЯ И СЛАВИ ТРИФОНОВ - АКЦЕНТИТЕ В ОТГОВОРИТЕ НА ВЛАСТТА ПРЕД ЕС ПО ДОКЛАДА ЗА ПРАВОСЪДИЕТО НИ

България има твърдото намерение да спази параметрите по делото "Колеви". Това са отговорили писмено българските власти на Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE). Делото е с многогодишна давност – то беше заведено от роднините на убития прокурор Николай Колев в Европейския съд по правата на човека. Подозренията, че е замесен тогавашният главен прокурор Никола Филчев са много силни, а институционалното заключение за липсата на адекватно разследване и повдигане на обвинение на ЕСПЧ беше, че главният прокурор в България де факто може да въздейства на всеки друг прокурор директно посредством административен контрол.

ГОВОРИТЕЛКАТА НА ГЕШЕВ И НАБЛЮДАВАЩИЯТ ПРОКУРОР НА ДЕЛОТО ЗА "ЗАПИСИТЕ НА БОРИСОВ" КАНДИДАТИ ЗА ПОВИШЕНИЕ

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и Боряна Бецова от градската прокуратура, която наблюдава делото за записите и снимките, за които се предполага, че са от спалнята на премиера Бойко Борисов, са сред кандидатите за 12 свободни места във Върховната касационна прокуратура. Това се вижда от списъка, качен на сайта на Висшия съдебен съвет. Претендентите са общо 169, което означава, че за едно място се борят 14 магистрати.

NORDIC MONITOR: ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО В БЪЛГАРИЯ Е ШПИОНИРАЛО КРИТИЦИ НА РЕЖИМА НА ЕРДОГАН

Посолството на Турция в София е участвало в мащабна шпионска кампания срещу учители и журналисти - критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разкрива комюнике на външното министерство, публикувано от "Nordic Monitor". Според официалния документ турското посолство е събирало информация за турски и български граждани, за които се е смятало, че са свързани с движениетона Фетхуллах Гюлен "Хизмет”, представители на български неправителствени организации, учители и служители от местни училища и журналисти, които са работили за българското издание на ежедневника "Заман", и е докладвало на турското външно министерство.

БИВШИ ШЕФОВЕ НА АПИ ОТИВАТ НА СЪД ЗАРАДИ КАТАСТРОФАТА КРАЙ СВОГЕ

Бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов отиват на съд заради тежкия пътен инцидент край Своге, при който преди две години загинаха 20 души, а 10 пострадаха. Двамата са обвинени за престъпление по служба с цел имотна облага за търговско дружество във връзка с ремонта и обезопасвяването на пътния участък "Своге - Нови Искър“.

РЕМОНТ НА УЧАСТЪК НА АМ ТРАКИЯ ПО-СКЪП ОТ ИЗГРАЖДАНЕТО, ОТ АПИ: НЕ СРАВНЯВАЙТЕ РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ

Цената е определена съгласно договора ни с дружеството "Автомагистрали", след търг и това е реалната цена. Това заяви Иван Досев, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), във връзка с ремонта на участъка на АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Оказа се, че ремонтът е по-скъп от изграждането на магистралата. Цялата магистрала е строена за 2,7 млн. лева, сега две платна струват 3,4 млн. лева т.е. 1,7 млн. лева за едно платно.

Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ: 50 000 С КОРОНАВИРУС ЗАРАЗЯВАТ В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА

Нищо не мога да изключа. Ние сме със заболеваемост от 33 души на 100 000, в Израел е над 800. В Черна гора е 567 души на 100 000, а те бяха обявили, че са чисти от вируса. Никой не знае какво ще се случи – затова не се ангажирам да прогнозирам. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, ако се стигне до такова нещо в България, ще се наложат по-строги мерки, но не затваряне като през пролетта. Вероятно заразените са малко повече от 70 000, обясни Кунчев, след като призна, че официалната статистика улавя 2 от всеки 7 случая. 50 000 заразяват в момента, каза още той и уточни – оттук не следва, че ще направим колективен имунитет, това няма да стане следващата година при 5% заразяемост. Може да стане през следващите 2-3 години – дай Боже да дойде ваксината, дай Боже да е ефективна, за да решим проблемът, добави националният здравен инспектор.

НАМАЛЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС НА ДНЕВНА БАЗА

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България намаля, като данните са оскъдни, защото още няма обновление (към 7:50 часа) в единния информационен портал - бяха посочени от националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия. Според него, новите случаи са 263, т.е. 23 по-малко на дневна база. Направени са 4853 PCR теста, т.е. процентът на положителните е 5,41%. И тук има спад, с 0,41%, след като вчера имаше 4943 теста.

ДОНАЛД ТРЪМП И МЕЛАНИЯ СА С КОРОНАВИРУС

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с коронавирус. За това съобщи самият той в Twitter. "Тази вечер аз и съпругата ми дадохме положителен резултат за коронавирус. Оставаме под карантина и започваме лечение незабавно. Ще преодолеем това заедно!", гласи съобщението му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com