Новините: Най-важното за деня, 22 май

6305
Новините: Най-важното за деня, 22 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

БОРИСОВ НЕ ДЕКЛАРИРАЛ ЖИЛИЩНА ПОСТРОЙКА?

Сагата около имотите на премиера Бойко Борисов продължава с ново разкритие. Според информация на Атанас Чобанов от разследващия сайт "Биволъ" премиерът е пропуснал да декларира жилищна постройка. И строителното разрешение, и удостоверението за въвеждане в експлоатация са на името на Бойко Борисов. Постройката обаче отсъства от имотната декларация на премиера както за 2009 г., така и в следващите години.

И ЦАЦАРОВ ЛЪСНА В "АПАРТАМЕНТГЕЙТ" С ЕВТИНА ВИЛА (ВИДЕО)

Главният прокурор Сотир Цацаров е част от "Апартаментгейт". Това смята сайтът за разследваща журналистика "Биволъ", който публикува нотариален акт за вила на Цацаров в летовището "Св. Константин" над град Пещера. Според документите, Цацаров и жена му Меглена купуват къща от 75 квадрата за 58 674,90 лева т.е. 30 000 евро. Данъчната оценка на имота е 22 785,80 лева, а разгънатата му площ е 139,75 кв. метра. Но "Биволъ" твърди, че в района няма готова вила, която да струва под 60 000 евро т.е. двойно.

"БУЛ ИНС" ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА - ЩЕ ПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА КАТАСТРОФАТА ПРИ СВОГЕ

Бул Инс" взе решение да обезщети наследниците на всички загинали в катастрофата край Своге миналата година с обезщетение от 50 000 лв., съобщи пред журналисти изпълнителният директор на застрахователното дружество Стоян Проданов. "Правим това заради обществения натиск, който е голям, и дългосрочните интереси на дружеството. Продължаваме да сме убедени в правотата си да изплатим само малка символична сума", каза Проданов.

"Бул инс" отказваше да плати, тъй като според тях при трагедията при Своге не е извършван обществен превоз и липсват документи за такъв, а става въпрос за споделено пътуване, което не се покрива от застраховката.

ПАРТИИТЕ ПОЛУЧАВАЛИ ПОВЕЧЕ СУБСИДИИ ЗАРАДИ НЕДОСТАТЪК НА ЗАКОНА

"Несъвършенство в законодателството" е причината, поради която партиите и коалициите в Народното събрание са получили 13.20 лв. субсидия, вместо записаните в закона 11 лв. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред Economic.bg преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъстваха българският премиер Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас.

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

След сезиране от информацията в телевизионното предаване "Шоуто на Слави", главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура проверка по реда на надзора за законност.

ТРИ ГОДИНИ ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ НЕ УВЕДОМЯВАТ ДАРИТЕЛ ,ЧЕ Е БОЛЕН ОТ ХЕПАТИТ C

През 2015 година Иван Такев дарява кръв. Тогава е установено, че е болен от Хепатит С, но никой не счита за нужно да го уведоми. Мъжът разбира за болестта си през март тази година, когато решава да дари кръв отново. Тогава от регистратурата на центъра по хематология му съобщават, че има забрана и да отиде да провери защо.

БОРИСОВ КЪМ ЦИПРАС: КАЧИ СЕ ДА ТЕ ВОЗИМ ТУКА У БЪЛГАРИЯ

Как си? Много се радвам, че съм в България – така започна срещата между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Ципрас дойде, за да даде заедно с Борисов началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Газовата връзка е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. метра. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

НИНОВА ПОЛУЧИПА СИГНАЛИ ЗА НАТИСК ВЪРХУ ХОРАТА ПО МЕСТА ПРЕДИ ВОТА В НЕДЕЛЯ

Смятам, че Борисов се притеснява от евентуална загуба и затова се тревожи от измислени сценарии. Ангажирани сме да правим паралелно преброяване, но вече постъпват сигнали за районни управления на МВР, за използване на страх и натиск върху хората. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ЗАКОННО Е - КОГАТО ПРОКУРАТУРАТА Е ПО-СИЛНА ОТ СЪДА

Има ли държавен орган в България, част от действията на който не подлежат на съдебен контрол? И колко опасно може да е това? Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов това е прокуратурата и по-точно главният прокурор. Той сподели гледната си точка и пред президента Румен Радев по време на консултациите относно избора за следващ главен прокурор: "Главният прокурор на България има правомощията и монопол да повдига на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска обвинение. Наред с това липсата на контрол върху неговата дейност го прави най-силната политическа личност". Конкретен практически пример какво се случва що се отнася до някои актове на държавното обвинение – например постановленията за привличане на обвиняем към отговорност, беше подробно описан пред Actualno.com от пряк участник в случая, който ще представим в следващите редове.

ООН: РИСКЪТ ОТ ЯДРЕНА ВОЙНА Е НАЙ-ВИСОК ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НАСАМ

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Втората световна война насам, предаде Reuters, цитирайки високопоставен експерт по сигурността от ООН. Според директора на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН Рената Дуан светът трябва да се отнесе по-сериозно към този въпрос, който тя определи като "неотложен".

СВИЛЕНСКИ: НЯМА ДА СЕ ПОДДАМ НА НАТИСК, СТОЯ ЗАД ДУМИТЕ СИ ЗА ТЕЛЕТОЛ

яма да позволя българските превозвачи да бъдат заставени да отчисляват към фирми с офшорно минало и подставени лица "Не аз съм човекът и не БСП е партията, която ще се поддадат на икономически натиск. Стоя зад думите си за Телетол". Това заяви на пресконференция в централата на партията зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и председател на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски.

ПРОМЯНА: ВСЕКИ ВХОД ЩЕ ИЗБИРА КОЛКО ДА Е ТАКСА СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ

Всеки вход ще избира размера на такса сградна инсталация, но тя трябва да варира от 20 до 40% от общите разходи за парно. Това предвиждат промени в наредбата на Министерство на енергетиката за топлоснабдяването. Според експерти това може да доведе до по-ниски сметки за парно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...