Новините: Най-важното за деня, 4 юли

4715
Новините: Най-важното за деня, 4 юли
Снимка: ПЦ на Президента

Редакционният екип на Actualno.com събра най-важното от новините през днешния 4 юли.

КУЗМАНОВ: ММС РАЗСЛЕДВА 14 ДОГОВОРА НА ОБЩА СТОЙНОСТ 11,5 МЛН. ЛВ.

Министерството на младежта и спорта (ММС) разследва 14 договора на обща стойност 11,5 млн. лева, сключени в рамките само на шест дни с дружества, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Това съобщи служебният спортен министър Андрей Кузманов.

АТАНАС ПЕКАНОВ: СРЕДСТВАТА ЗА МЕТРОТО НЯМА ДА БЪДАТ ОРЯЗВАНИ, НЕКА НЕ СЕ ПОЛИТИЗИРА

Обществото иска държавата да се развива по-добре, като за това трябват бързи действия, настоя Пеканов. „Малко се преекспонира политически темата с парите на София. Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата“, отговори Пеканов на вчерашните твърдения на кмета на София Йорданка Фандъкова, че столицата плащала обяда на държавата.

ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА: САЩ НИ ПОСТАВЯ ПРОБЛЕМИТЕ НА МАСАТА

Поптодорова обясни, че при Тръмп имало свиване на САЩ от всичко. България щяла да бъде от потърпевшите държави, ако този подход на дистанциране, свиване и тотално оттегляне бе продължил. Трябва да бъдем удовлетворени от новия девиз на Америка: „Америка за завръща“, изтъкна тя.

СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР: ЗАБЕЛЯЗВА СЕ НЕАНГАЖИРАНОСТ НА ХОРАТА С ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЖИВОТ

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали." Това заяви служебният премиер Стефан Янев. Според него, когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията. Янев увери, че служебното правителство работи в рамките на закона, за да ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11-ти юли парламентарни избори.

ПО 50 ЛВ. ДАВАЛИ НА ГЛАС ЗА ИЗБОРИТЕ В ЕТРОПОЛЕ

Мъж е задържан в Етрополе за организиране на купен вот, съобщи прокурор Христо Христов от регионалната прокуратура. По думите му, на участниците били обещавани по 50 лева на глас, които трябвало да бъдат преведени на 6-ти юли. По случая са иззети множество веществени доказателства, извършени са разпити на свидетели, претърсвани са и различни обекти.

СТОЙЧО КАЦАРОВ: ЗАСЕГА НЯМА ОПАСНОСТ ДА ИЗХВЪРЛЯМЕ ВАКСИНИ

"Няма опасност да хвърляме ваксини срещу COVID-19 към момента." В това увери служебният здравен министър на България доктор Стойчо Кацаров. Той обаче предупреди, че ако хората не желаят да се ваксинират, това може и да се случи. България е предплатила ваксини за 7 000 000 души - по две дози - или общо 14 000 000 броя. По думите на Кацаров, има вариант за даряване или продажба на ненужните ни ваксини, но процедурата е дълга и сложна и отнема много време. Едно от условията е да се поиска и съгласието на Европейската комисия и производителя.

КАНТАРДЖИЕВ: ИЗКАРАЛИТЕ COVID-19 СА С ПО-СИЛЕН ИМУНИТЕТ ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ

Кантарджиев - дългогодишен шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега - председател на Асоциация по микробиология - се позова на изследвания в Испания, според които при преболедувалите е установен стабилен имунитет над 12 месеца.

ГЪРЦИЯ ПУСКА БЕЗ ПРОБЛЕМ НА РЕСТОРАНТ, В КАФЕНЕ, НА МАЧ САМО ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС ИЛИ СИ С ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ

Според информацията, ще има заведения, които ще приемат само ваксинирани с две дози клиенти и смесени - където могат да седнат клиенти с отрицателни тестове и такива със сертификати. Тези мерки важат още за фитнеси и спортни събития.

СТАТИСТИКАТА ЗА КОРОНАВИРУСА ПРЕЗ ПОСЛЕНОТО ДЕНОНОЩИЕ У НАС СЕ ЗАДЪРЖА НА 0,5%

Точно 51 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие, което е 0,51% от всички изследвани (9865 PCR и антигенни тестове). За сравнение, при вчерашния отчет процентът беше точно 0,50 на сто.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ПОЧВАТ ЛИ ДА СВЕТВАТ В ЧЕРВЕНО МАЛКИ СИГНАЛНИ ЛАМПИЧКИ?

Първи, макар и малки притеснителни сигнали относно развитието на ситуацията с коронавируса в България от седмици насам. Малките подсказвания на статистиката следва да заострят вниманието и особено предвид видимото настъпление на варианта Делта в Европа (т.нар. индийски коронавирус B.1.617.2).

СТИВ ХАНКЕ: ПЛАНЪТ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕВРОЗОНАТА Е ПРИВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО

"Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997 г. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично", попита риторично професорът по приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор Стив Ханке. Според него, отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com