Стойчо Кацаров: Засега няма опасност да изхвърляме ваксини

5242
Стойчо Кацаров: Засега няма опасност да изхвърляме ваксини
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Няма опасност да хвърляме ваксини срещу COVID-19 към момента." В това увери служебният здравен министър на България доктор Стойчо Кацаров в интервю за предаването "120 минути" по БТВ. Той обаче предупреди, че ако хората не желаят да се ваксинират, това може и да се случи. България е предплатила ваксини за 7 000 000 души - по две дози - или общо 14 000 000 броя. По думите на Кацаров, има вариант за даряване или продажба на ненужните ни ваксини, но процедурата е дълга и сложна и отнема много време. Едно от условията е да се поиска и съгласието на Европейската комисия и производителя.

Срокът на годност на ваксините, с които България разполага, е съответно шест и девет месеца. Най-ранните, на които валидността им изтича, са годни до 31.08.21 г. "Ние сме ги предпалтили, но ги получаваме по заявка. Ако нямаме потребност, можем да отложим доставката им. Рискът от унищожаване на тези, които имаме, не е голям към момента", посочи Кацаров. Той добави, че се е обмисляла алтернативата, ако нашите сънародници не искат да се ваксинират, то в България да се привличат туристи, на които безплатно да се поставя имунизация срещу коронавирус. "В този случай обаче има проблем. Договорите с производителите задължават страната ни да поеме цялата отговорност за бъдещи нежелани реакции и последици, включително и разноските по водене на съдебни дела. Така, ако ги приложим върху чужденци и след като се приберат у дома си, се получат някакви странични реакции или решат да съдят, разходите по делата се поемат от България", поясни служебният здравен министър.

Стойчо Кацаров не изключва нова COVID вълна през лятото

Това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява. Не се изключва нова вълна на COVID-...

Доктор Стойчо Кацаров не пропусна да намеси политиката в темата, като посочи, че "недоверието към политиците и управлението на страната се пречупва в такова, към ваксинацията". "Негативното отношение към политиците се прехвърля и този вид национална кампания". към кампанията. Всеки който носи чувство на отговорност към себе си и страната си трябва да се ваксинира. Това е национална кауза", категоричен е служебният министър на здравеопазването. Според него е възможно да се въведат и стимули за имунизиране, но той предпочита да види, че хората се ваксинират, защото са го осмислили и разумът ги е накарал да го направят. "Стимулирането и подаръците при ваксинация са допустими, но все пак има елемент на подкуп", каза Кацаров.

Той определи като "абсурдно" предложението - който не се е ваксинирал да си плаща лечението, ако се разболее от COVID-19 и увери, че такава идея няма да бъде реализирана. Стойчо Кацаров заяви, че се съмнява в ефективността на мерките. "Носим маски навсякъде, спазваме дистанция, но вълните продължават, независимо от това", каза той в ефир.

В заключение здравният министър посочи, че проблем в здравеопазването е липса на донори за трансплантация. По думите му, има достатъчно добре обучени лекари за това, както и за лечението на пациента след операцията. А недоверието идва от факта, че списъкът с пациенти, чакащи за трансплантация не се спазва и често хора биват пререждани от "привилегировани" граждани. "Отсега нататък това няма да е възможно - някой назад в списъка да пререди друг чакащ - предложили сме го като промяна и ще го подложим на обществено обсъждане", категоричен бе министърът. Той изрази готовността си да помага за реформата в здравната система в новото управление на държавата, независимо позицията, която биха му предложили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com