Елена Поптодорова: САЩ ни поставя проблемите на масата

18239
Елена Поптодорова: САЩ ни поставя проблемите на масата
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

„Америка се завръща“. С такава констатация започне интервюто си дългогодишният посланик на България в САЩ, днес част от Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова в сутрешния блок на БНТ по повод 4 юли - Денят на Независимостта на Америка. 

Поптодорова обясни, че това най-логичната реакция на изборния резултат, защото при Тръмп имало свиване на САЩ от всичко. България щяла да бъде от потърпевшите държави, ако този подход на дистанциране, свиване и  тотално оттегляне бе продължил. Трябва да бъдем удовлетворени от новия девиз на Америка: „Америка за завръща“, изтъкна тя. 

Елена Поптодорова: САЩ ни казват, че отново не сме си свършили работата

Информация за корупцията в България е известна от години във Вашингтон и Брюксел, заяви пред бТВ бившият ни посланик във Вашингтон Елен...

По думите ѝ България трябвало да си кажа сама какво да прави след санкциите по закона „Магнитски“. Винаги е имало стремеж в света, различни региони и интереси да се поддържат трайно, предвидимо и дългосрочно сътрудничество със САЩ, посочи Поптодорова.

Според Поптодорова работата на посланика на САЩ у нас Херо Мустафа е да привиква политици на разговори. САЩ поставят на масата по открит начин проблеми, които България среща през последните 30 години и не успява да ги постави на масата и да ги реши, добави тя.

Поптодорова допълни, че всеки посланик си върши работата и Херо Мустафа била щастлива, че има по-широк достъп до президента Румен Радев. Въпросът е, че това е начинът, по който се поддържат отношения и се обсъждат въпроси. Колкото повече стават такива срещи толкова по-добре, каза тя. 

Според нея служебното правителство е легитимно, законно и защо трябва да се въздържа посланикът от срещи? Има някакво нездраво и нервно чувство по отношение на Америка и това само обяснява остатъчни инерции от времената от 90-те години, посочи бившият посланик на България в САЩ.

Поптодорова смята. че България е просто една от всички останали европейски страни, които изразяват остра загриженост от поведението на Русия. Има много неинформираност и ленивост, като трябва да се прочете повече за днешните и предишните отношения между България и СССР. Няма драма от това да се отчете ясно къде стоят в момента отношенията и те трябва да бъдат предмет на разговори и компромиси, коментира още Поптодорова.

Елена Поптодорова за оповестяването на санкциите от САЩ : Америка ни е съюзник!

"САЩ избраха правилен момент за публична демонстрация по една болезнена тема, която не е слизала от дневния ред на двустранните отношен...

„България трябва да избере – ако иска да е извън развитието на континента на Европа може да избере тотална позиция на изолацията и да откаже да бъде част от един общ процес, който се свежда единствено до консолидиране на Европейския континент и свеждането му до едно по-добро развитие“, отсече тя. 

За нея най-верният показател е къде хората търсят своята реализация – хората я търсят на Запад, а не на Изток. Това не е ли най-ясният признак къде е доброто развитие, запита Поптодорова.

Тя добави, че на 11 юли ще се разбере кой иска да продължи европейското евроатлантическо развитие на страната или да се сложи черта, с която България да се присъедини в съюз с Беларус.

По отношение на инициативата „Три морета“, Елена Поптодорова отбеляза, че Триморието е следващата фаза за развитието на страната, защото това е удачна платформа за развитие на сътрудничеството между 12 държави. Слава Богу, че България е домакин, за да може да започне съществен разговор, доволна е Поптодорова. Бъдещето са точно този тип проекти, които започват да градят общи инфраструктурни проекти, но стъпили на базата на доверие и където има подкрепата на Европейския съюз, на Германия и на САЩ, обясни тя .

Съществува толкова зловредна интерпретация на инициативата, но тя обхваща сферите на транспорт, енергетика и дигитална свързаност, поясни тя.

Елена Поптодорова: Свидетели сме на вътрешно разчленяване на Репубриканската партия

В момента вече има значение какво се случва в Републиканската партия, каза пред бТВ бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Доналд...

„Ако България не желае да бъде част от Европейския континент, моля – ето Беларус, ето Лукашенко, да ни запише и нас там“, завърши Поптодорова.

Прочетете още по темата: Елена Поптодорова: САЩ ни казват, че отново не сме си свършили работата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика