Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 5 май

05 май 2018, 21:00 часа • 8756 прочитания

Многолюдни протести в Русия и Франция, а у нас - разговори за магистрали и археология. Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 5 май, събота.

ПРОТЕСТИ В 90 РУСКИ ГРАДА СРЕЩУ ПУТИН, ЗАДЪРЖАХА ОПОЗИЦИОННИЯ ЛИДЕР НАВАЛНИ (СНИМКИ)

Това е една от най-големите протестни кампании в новата история на Русия. Протестът бе организиран от движението на опозиционера Алексей Навални и бе под надслов "Путин не ни е цар". Самият Навални бе задържан, както и над 1000 протестиращи.

ХИЛЯДИ ПРОТЕСТИРАХА И В ПАРИЖ - СРЕЩУ РЕФОРМИТЕ НА МАКРОН (ВИДЕО)

Десетки хиляди французи се събраха на протест в Париж на годишнината от избирането на президента Еманюел Макрон. Те са недоволни от реформите, предприети от държавния глава.

БОРИСОВ ДАДЕ МЕСЕЦ СРОК ДА СЕ НАМЕРИ РЕШЕНИЕ ЗА ДРЕВНОТО СЕЛИЩЕ ПО ТРАСЕТО НА АМ "СТРУМА"

Искаме да направим магистрала „Струма“, както и да запазим „Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение до един месец, заяви премиерът.

ПРЕМИЕРЪТ ОБЕЩА 100 000 ЛВ. ЗА ПРОУЧВАНЕ НА АНТИЧНИЯ ГРАД ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА

В разговор с директорът на НАИМ към БАН и ръководител на проучванията доц. д-р Людмил Вагалински, министър-председателят заяви, че обектът може да се развие, така че да привлича още повече туристи заради близостта, която има до местността Рупите и комплекс Ванга.

БОРИСОВ: НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ЦЕЛИМ МИР

Министър-председателят посочи, че Европейският съюз влага огромни усилия в сферата на отбраната, но критерият за отделяне на 2% от БВП за отбрана не може да бъде единствено достатъчен за постигане на колективните цели.

ПОДКРЕПАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА НАТО ТВЪРДО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, ЗАЯВИ ЗАХАРИЕВА

Идеята на лидера на "Воля" Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО определено не срещна разбиране.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ДЕКЛАРАЦИЯ НА СОФИЙСКИЯ РАЙОНЕН СЪД СЛЕД МЕДИЙНА АТАКА СРЕЩУ СЪДИЙКА

Софийският районен съд публикува декларация в защита на съдия Силвия Хазърбасанова, която стана обект на медийна атака от страна на сайта "Пик" заради решение по свое дело. Подобно действие на съда е без аналог до момента.

БЪЛГАРИЯ Е НА ТРЕТО МЯСТО В ЕС ПО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ

Трети сме в Европейския съюз по ръст на отделяните вредни въглеродни емисии през 2017 г. Единствено Малта и Естония бележат по-лоши резултати от нас.

АКТИВИТЕ НА БАНКИТЕ У НАС ПРИБЛИЖИХА 100 МЛРД. ЛЕВА

Общата сума на депозитите пък се е увеличила с 2.3 млрд. лв. (2.8%) до 83.7 млрд. лв. Брутният размер на кредитния портфейл на системата (без кредитите и авансите за централни банки и кредитни институции) остава почти непроменен, сочат данни на БНБ.

ХИЛЯДИ ДОЙДОХА НА ЧЕВЕРМЕДЖИЙСКИЯ ПРАЗНИК В ЗЛАТОГРАД (СНИМКИ)

В специално оградено място бяха окачени над 150 чевермета, които са се пекли на шиш цяла нощ. А отстрани местни самодейни състави и деца с техните учители представяха стародавни обичаи и местни ястия.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес