X
 
 

Активите на банките у нас приближиха 100 млрд. лева

831 2
Активите на банките у нас приближиха 100 млрд. лева
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Активите на българските банки са нараснали с 2,7% до 97,8 милиарда лева. Общата сума на депозитите се е увеличила с 2.3 млрд. лв. (2.8%) до 83.7 млрд. лв. Това показват данните за четвъртото тримесечие на 2017 г., разпространени от БНБ.

Запазва се пазарният дял на местните банки в общите активи на банковата система (23.5%), този на групата на дъщерните банки от ЕС намалява (до 72.9%), а делът на клоновете на банки от ЕС расте до 2.3%.

В края на декември 2017 г. петте най-големи банки имат 55.9% пазарен дял (при 56.3% в края на септември 2017 г.).

Кредитна дейност

Българите държат над 70 млрд. лева в банките

Хората в България държат достатъчно много пари в банките - общо привлеченият ресурс е над 70 милиарда. За страната ни това е рекорд, но...

Брутният размер на кредитния портфейл на системата (без кредитите и авансите за централни банки и кредитни институции) остана почти непроменен спрямо края на септември и в края на декември 2017 г. беше 56.1 млрд. лв. Редуциращ ефект върху размера му оказваха действията по намаление на кредитния риск, включващи и съществени отписвания на необслужвани кредити за сметка на провизии, съобщават от БНБ.

Увеличение бе наблюдавано при кредитите за други финансови предприятия (с 266 млн. лв.) и за домакинства (с 57 млн. лв.). Намаление бе регистрирано при кредитите за нефинансови предприятия (с 304 млн. лв.) и за сектор държавно управление (със 17 млн. лв.).

Във валутната структура на кредитния портфейл продължи нарастването на дела на заемите в левове, който в края на декември достигна 60.9% (при 59.3% в края на септември). Делът на кредитите, деноминирани в евро, намаля до 37.5% (при 39.0% три месеца по-рано).

Депозити

"Сосиете Женерал" се изтегля от България

Банката "Сосиете Женерал Експертбанк" се продава. Мярката е част от по-мащабен план на френската банкова група "Сосиете Женерал" (Soci...

В общата сума на депозитите през четвъртото тримесечие беше отчетено увеличение с 2.3 млрд. лв. (2.8%) до 83.7 млрд. лв. в края на декември 2017 г.

Увеличение бе реализирано при депозитите на домакинства (с 1.4 млрд. лв.), на нефинансови предприятия (с 1.1 млрд. лв.), на кредитни институции (с 519 млн. лв.) и на сектор държавно управление (със 123 млн. лв.). Намаление се наблюдаваше при депозитите на други финансови предприятия (с 905 млн. лв.).

Във валутната структура делът на депозитите в левове нарасна до 57.3% (от 56.8% в края на септември). Депозитите, деноминирани в евро, заемаха 34.4% в края на периода (при 34.5% в края на предходното тримесечие).

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Тия пари Боксовите гавази скоро ще ги откраднат.Ако не сте част от мафиотското управление на мижавата държавица теглете си парите, да не ме споменавате после.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Депозити (мъртви пари които не носят добавена стойност), 83.7 млрд. лв. в края на декември 2017 г. Почти колкото годишния бюджет на цялата държава. Не стига, че ги окрадоха ами даже не знаят как да ги ползват в икономиката, а ги държат на депозити. Такива са ни "бизнесмените"!
Новините: Най-важното за деня, 25 февруари
Новините: Най-важното за деня, 25 февруари

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното за деня. РУМЪНИЯ ЗАСЕГА ОТРИЧА ЗА КОРОНАВИРУС НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ Засега няма...