Хиляди дойдоха на чевермеджийския празник в Златоград (Снимки)

11599
Хиляди дойдоха на чевермеджийския празник в Златоград (Снимки)
Снимка: Анита Чолакова

Хиляди хора от Родопите и България дойдоха на чевермеджийския празник в Златоград. Има и гости от съседна Гърция, предаде репортер на Actualno.com.

Местната управа го организира за пета поредна година. В специално оградено място бяха окачени над 150 чевермета, които са се пекли на шиш цяла нощ. А отстрани местни самодейни състави и деца с техните учители представяха стародавни обичаи и местни ястия. Организатор на събитието е кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Дойдоха и много политици – председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Светослав Иванов, евродепутатът Владимир Уручев, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметове на общини от района.

„Пазете в сърцето си тази красота, усещайте я със сърцето и душата си! Предавайте я на следващите поколения, защото само тук и само сега може да се усети духът на родопчанина, може да се усети онази любов, онази сила и трудолюбие, характерни за тези хора. Ние сме хора с големи сърца, с богата душевност и затова обичаме толкова много родния край. Вие ще почувствате тази наша обич в танците и в песните. И тези багри, които виждате в народните носии, нека ги запазим и предадем на поколенията и нека бъдем горди българи, защото България е древна, силна, красива и ние живеем точно тук и сега“. Това бе обръщението на председателя на парламента Цвета Караянчева към жителите и гостите на Златоград днес, където започнаха двудневните празненства за Гергьовден. Тя е облечена в народна носия от Кирково.

Пред журналисти тя заяви, че от всичко родопско най-много в парламента й помага духът, родолюбието и позитивността. „Затова всяка събота и неделя се прибирам в Кърджали, за да мога да се заредя със сила от Родопите“, каза Караянчева.

Тя си пожела консенсус и разум в парламента, защото от политиците зависи бъдещето на държавата. „И трябва да бъдем единни - така, както пише на сградата на събранието: "Съединението прави силата". Това е и девизът на нашето председателство. Нека бъдем разумни!“, е нейният призив.

„Радвам се, че за четвърта поредна година съм тук и че подобни традиции могат да стигнат до всички българи. Искам да благодаря на кмета Миро Янчев, който прави нещо невероятно. Златоград в момента е препълнен с туристи и изживяването е пълноценно, заяви Цветан Цветанов.

Той обясни, че родопската му носия е от Златоград, а ножът в пояса му бил подарен току-що от жител на Батак.

Цветанов отбеляза, че днес времето е по-благосклонно към събитието в Златоград като направи сравнение с предходната година, когато през нощта бе валял дъжд и майсторите бяха доста притеснени дали ще смогнат да си свършат работата качествено.

„Но тази година се надяваме всичко да е наред и хората да се заредят максимално с позитивна енергия. Има много хора, които идват за първи път. И сега като вървяхме към центъра, облечени в носии хора казват: „Толкова добре се чувстваме в носиите и като виждаме, че около нас има толкова много хора с носии, се гордеем, че сме българи и че сме в Родопите - в една от перлите на Родопите – Златоград“, посочи още Цветанов.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) заяви, че с всяка изминала година стават по-добри в майсторлъка с чеверметата, защото това вече за пета поредна година се случва в Златоград.

Той уточни, че 150-те чевермета се приготвят от 80 човека, от които десети на са основните майстори.

„Хубавото е,че освен автентичното приготвяне на чеверметата, народните носии, може да се види красивата Родопа планина - едно от най-важните неща в днешния Гергьовден. Защото Родопа планина винаги има какво да покаже“, коментира Янчев.

На празника дойде и проф. Николай Овчаров. Той пристигна от Кипър от мисията България, в която обикалят света по време на европредседателството, за да покажат нашата история.

„Но мисия „България“ не е само навън, а и тук. Това е всичко за българщината. Това трябва да стане всенародно движение и тукашното мероприятие е едно от тези неща“, коментира проф. Овчаров.

Миналата година започнахме по-рано, защото беше лошо времето. Нещата вървяха добре, но вятър и дъжд ни обърка. Бяхме много притеснени. Снощи започнахме към 11 часа, за да може до обяд да свършим работа. Четвърта година печем по 150 чевермета. Мисля, че се справяме добре, каза главният чевермеджия Дичо Кабаков.

По думите му подготовката е много важна.

„Всичко е важно през цялото време. Аз минавам навсякъде дирижирам положението. Огъня го палим отстрани на клада, за да стане на жар. Докарваме го в колички на ламарините. В началото жарта трябва да бъде малко на разстояние от чеверметата. Върти се постоянно 6-7 часа. Уморен съм, има много напрежение и работа. А аз нося цялата отговорност и не мога да не бъда притеснен. Но мисля, че нещата са добре“, сподели той.

Той обясни, че за да стане едно добро чеверме, зависи и от огъня, и от хората - да ги въртят постоянно, за да не прегорят още в началото. „Ако в началото ги изтървем да ги загорим, след това няма оправяне“, казва майсторът.

Той каза, че от предишни години има малко хора, които въртят шишовете, повече са младите хора.

„Младите се заглеждат. Човъркат си телефоните и и затова минавам постоянно ги ръчкам и им правя забележки. Хубаво е, че и председателят на парламента идва да ни види. Хубаво е, това е традиция в Златоград вече пета година“, допълни Дичо Кабаков.

Той казва, че няма друг, който да пече толкова много чевермета. „Така са ме оценили, щом ме кани кмета на Златоград всяка година“, добави той.

Майсторът вече 40 години пече чевермета, чиято бройка сигурно вече надвишава хиляда.

Само последните 5 години са само в Златоград на празника са по 150. Средно на година пече други 40 -50. Имало случаи и 60 чевермета да завърти из цяла България, където го поканят.

„Никога не съм се интересувал важен човек ли ще го яде или не, важното е да е добре направено. Миналата година пекох чевермета на винзавод във Варна. Ути Бъчваров каза тогава, че такова вкусно чеверме не е ял. Да сме живи и здрави догодина пак ще ги направим“, пожела си Дичо Кабаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян