Новините: Най-важното за деня, 5 юли

2015
Новините: Най-важното за деня, 5 юли
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Хиляди служители на МВР на протест, верижна катастрофа на АМ "Тракия", глобално напрежение заради поредния ракетен опит на Северна Корея - това са само част от акцентите, които редакционният екип на Actualno.com обобщи за вас във вечерния обзор на новините от деня.

ХИЛЯДИ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Няма да се откажем от исканията си за увеличение на заплатите в МВР още тази година, не ни устройва това да стане след Нова година. Това заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Той говори по време на националния протест на служителите от МВР на площада пред Народното събрание.

По думите му синдикатите са готови за преговори с ръководството на вътрешното ведомство, но от две неща няма да отстъпят: увеличаване на заплатите в системата до края на тази година и нов закон за МВР. Попов уточни, че ако до празника на Главна дирекция "Гранична полиция" (22 декември) синдикати и държава не се разберат, в момента, в който България поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, служителите в МВР ще протестират ежедневно.

ДВЕ ВЕРИЖНИ КАТАСТРОФИ СТАНАХА НА АМ "ТРАКИЯ"

Най-малко 31 души пострадаха при три катастрофи, станали рано сутринта в една и съща отсечка на АМ „Тракия“ – на 45-ия – 47-мия км, между "Траянови врата" и разклона Мухово – Костенец.

В района по-рано имаше гъста мъгла, която е вероятната причина за инцидентите. Не е ясно дали мъглата не е предизвикана от сметището край Ихтиман, което се разгоря сериозно на 2 юли и се наложи пожарната да се намеси. Главият секретар на МВР Младен Маринов потвърди, че "освен мъглата има задимяване и от сметището".

КИМ ЧЕН УН: РАКЕТНИЯТ ОПИТ БЕШЕ ПОДАРЪК ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ КОПЕЛЕТА

Поредният ракетен опит на Северна Корея предизвика още по-сериозно напрежение в глобален мащаб. Тестът на междуконтиненталната балистична ракета на Северна Корея беше "подарък" за "американските копелета" в Деня на независимостта, заяви севернокорейският лидер Ким Чен Ун, цитиран от държавната информационна агенция на Пхенян.

Ракетата Хуасон-14, според експерти, е способна да достигне до Аляска. Академията по отбрана на Северна Корея заяви, че тя е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла на 933 километра. Севернокорейците твърдят, че ракетата може да носи "голяма, тежка ядрена бойна глава", която има способността да оцелее в повторното навлизане в земната атмосфера.

САЩ ВЕЧЕ РАЗСЛЕДВА НАМЕСА НА РУСКАТА МАФИЯ В ПОМОЩ НА ТРЪМП

Специалният прокурор по делото за руска намеса в американските президентски избори Робърт Мюлер е наредил проверка на потенциалното участие на руската мафия в изборите за президент на САЩ миналата година, твърди The Wall Street Journal.

Според източници на изданието, Мюлер събрал екип от адвокати, които са специализирани в наказателните дела, които да проверят дали членове на руската мафия имат връзка с победата на Доналд Тръмп във вота на 8 ноември. Ще бъдат разследвани и хора от обкръжението на държавния глава, които биха могли да имат връзки с престъпния свят на двете страни.

ЛЪЖЕ ЛИ ЗАМЕСТНИК-ГЛАВНИЯТ МЮФТИЯ ЗА НАПАДЕНИЕТО СРЕЩУ СЕМЕЙСТВОТО МУ?

Излъга ли зам.-главният мюфтия Бирали Бирали, когато обяви, че съпругата и дъщерите му са нападнати от две непълнолетни момичета пред хипермаркет в квартал "Свобода" в края на юни? Този въпрос стана особено актуален, след като "Господари на ефира" показа двете момичета, със скрити лица, които обявиха, че всъщност семейството на мюсюлманския духовник е провокирало конфликта и дъщерите му са нападнали първи.

КМЕТЪТ НА ПЛОВДИВ ИВАН ТОТЕВ ОТИВА НА СЪД

Специализирано звено „Антикорупция“ предаде на съд кмета на Община Пловдив Иван Тотев, заместник-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ при община Пловдив Димитър Колев за престъпление по служба, свързано с изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

СЛЕД ЦЕЛИ 24 г. БНТ СПРЯ "ДЪРЗОСТ И КРАСОТА"

Най-дълго излъчвания американски сериал в българския ефир „Дързост и красота“ бе спрян от националната телевизия БНТ1. За последно медията излъчи 3970 и 3971 епизод в петък (30-и юни) между 11:00 и 12:00 часа.

Най-вероятната причина за прекратяването на "Дързост и красота" е изтекъл лиценз. Дали обаче ще бъде подновен, ще стане ясно през есента.

ИЗРАВНИТЕЛНИТЕ СМЕТКИ ЗА ПАРНО ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ СТРЕСНАТ МНОГО ПОТРЕБИТЕЛИ

В разгара на лятото пристигат изравнителните сметки за парно. Oчаква се сметките да "опарят" много потребители.Със 7% повече са сградите, които имат да доплащат за консумираната през зимата енергия. Общо 57% от сградите с парно в София са ползвали повече енергия от платеното според прогнозните данни и сега ще доплащат. Надплатилите са 39%. Това показват данните на най-големия топлинен счетоводител у нас.

ДЕПУТАТИТЕ ОГРАНИЧИХА ПРАВОМОЩИЯТА НА ЧСИ, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ МАЯ МАНОЛОВА

С пълно единодушие депутатите от Комисията по правни въпроси прие на първо четене предложените от омбудсмана Мая Манолова и граждански организации промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се ограничават правомощията на ЧСИ, банките и монополите.

Мая Манолова благодари на депутатите и подчерта, че „моментът, промените да бъдат направени в заповедното и изпълнителното производство, е назрял и никакви опорни точки за обмисляне на концепция, за правене на дълги и подробни анализи, за основен ремонт на ГПК, не могат да спрат този процес“.

СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ СЕ СБОГУВА СЪС СИМОН ВЕЙЛ

Светът се сбогува с една от иконите на френската политика. Симон Вейл е първата жена председател на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция, дългогодишен политик и активист, който работи усилено за европейската интеграция.

Активистката за правата на жените и една от ключовите фигури в обществения живот на Франция Симон Вейл ще бъде погребана в Пантеона. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на погребението й. Министър-председателят Бойко Борисов също отдаде почит пред паметта на Симон Вейл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com