Председателят на СФСМВР: Или по-високи заплати тази година, или протест до дупка (ВИДЕО)

4115
Председателят на СФСМВР: Или по-високи заплати тази година, или протест до дупка (ВИДЕО)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Или преговаряме за по-високи заплати, или протестираме до дупка. Така председателят на СФСМВР Валентин Попов обобщи как ще се развият събитията по отношение на днешния голям протест пред Народното събрание на служителите от системата на МВР.

Той стори това, след като вътрешният министър Валентин Радев в няколко свои медийни изяви изрично заяви, че няма как да има увеличение още тази година.

Увеличение на заплатите в МВР тази година няма как да има, смята Радев (ВИДЕО)

Протести на служителите в МВР ще има. Това стана ясно след срещата на вътрешния министър Валентин Радев с председателя на Синдикалната ...

Попов припомни какви са исканията на работещите в МВР, от които няма да отстъпят - увеличение на заплатите още тази година, тъй като средна месечна заплата от 660 лв. е обида, спешен ремонт на законопроекта за МВР, за да се оправи проблемът с униформите и оборудването и старт по работата на изцяло нов законопроект за МВР.

По думите на Попов ако до празника на национална служба "Гранична полиция" (22 декември) служителитенаМВР не се разберат с ръководството, от началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз протестите стават ежедневни.

От КТ „Подкрепа“ пък казаха, че много хора в България, работещи в различни сектори, заслужават увеличение на заплатите, но увеличение получават само тези, които отстояват позицията си. Беше изразено и недоволство защо законът не дава синдикалните организации на полицаите и пожарникарите да се включват в обикновени синдикални структури като КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Валентин Радев: Не може да има полицай във всяко населено място и не трябва

Не може да има полицай във всяко населено място и не трябва, никъде не се прави така. В момента се работи по правилата как да бъде изпо...

Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

В началото на протеста бяха показани униформи на пожарникари, които са дарени от Канада – от тамошните пожарникарски служби. "Срам ни е, че трябва да махаме сами имената на канадските пожарникари, за да не пише на униформите „лейтенант Смит“ например", заяви един от протестиращите.

Беше прочетено и писмо от Европейския полицейски съюз в подкрепа на протеста на българските полицаи и пожарникари. На протеста дойдоха гости от Сърбия и Румъния – представители на тамошните полицейски синдикати. Сръбският представител каза, че в Сърбия полицаите вече са провели четири протеста и следващият протест ще бъде такъв, че да не се позволи на сръбските министри да стигнат до кабинетите си.

По думите му протестите западната ни съседка са били главно за това, че основната тежест от мигрантската вълна е падала върху сръбската полиция и държавата не осигурява подходящи условия за работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...