Новините: Най-важното за деня, 6 юни

4250
Новините: Най-важното за деня, 6 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важните новини от изминалия ден.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ЕПИДЕМИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ЗАТИХВА

По-малко открити нови случаи на коронавирус - 27,24% намаление, при доста повече направени тестове на седмична база - увеличение с 12,32% - благоприятната статистика за разпространението на COVID-19 в България се запазва и през изминалата седмица (31.05 - 05.06.21). За седмицата процентът на положителни тестове е само 1,45 на сто, като засега рекордът е седмицата 25.05 - 31.05.20 - тогава имаше само 1,18% положителни проби (86 от 7252 PCR теста).

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ ВИРУСЪТ, НЯМА НУЖДА ОТ ТРЕТА ВАКСИНА

"От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал. Ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората". Това заяви в "Неделята на NOVA” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националният център по заразни и паразитни болести.

ПРОФ. МИРА КОЖУХАРОВА: НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НОЩ

Липсва един текущ анализ на COVID епидемията от края на месец март миналата година. За това призна съветникът на здравния министър Мира Кожухарова пред БНТ.

ПРОФ. КОСТАДИН АНГЕЛОВ: ЛИЧНО АЗ РАЗПОРЕДИХ СИГНАЛИТЕ ЗА БОЛНИЦА “ЛОЗЕНЕЦ“ ДА БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ ДО ДАНС И ГДБОП

Първите информации, които са се появили за злоупотреби в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са докладвани в Министерство на здравеопазването и веднага е разпоредено от мен всички документи да се изпратят в разследващите институции – ДАНС и ГДБОП. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Свършили сме си работата, което значи, че държавата е работила, за да може д-р Кацаров сега да говори“, заяви проф. Ангелов.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: ИНДИЙСКИЯТ ВАРИАНТ НА COVID-19 Е С 40% ПО-ЗАРАЗЕН

Индийският вариант на коронавируса - така нареченият вариант Делта, е с 40% по-заразен от доминиралия досега в страната вариант Алфа. Това заяви британският министър на здравеопазването Мат Ханкок пред ББС.

ЗАЩО ОЩЕ НЯМА ВАКСИНА СРЕЩУ СПИН?

Преди 40 години, на пети юни 1981-а година, американският Център за контрол на заболяванията регистрира новата болест СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). Това е последният стадий на инфекцията, причинена от вируса ХИВ, който поразява клетките на имунната система.

СТИВ ХАНКЕ: САЩ СА УВЕРЕНИ ВЪВ ФАКТИТЕ, С КОИТО РАЗПОЛАГАТ ПО ЗАКОНА “МАГНИТСКИ“

Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски". Това заяви по bTV американският икономист Стив Ханке.

ЖУРНАЛИСТ: САЩ ИЗБРА УДОБЕН МОМЕНТ, ЗА ДА КАЖЕ КАКВО МИСЛИ

Сега бе удобният момент САЩ да каже какво мисли, без да изглежда като предателство към партньорска държава. Така коментира случая със санкционираните по закона „Магнитски“ Христо Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт „Белингет".

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: НИЕ СМЕ ПЪРВАТА ДЪРЖАВА В ЕС, КОЯТО ЗАПОЧНА ДА ПРИЛАГА РЕШЕНИЕ ПО ЗАКОНА “МАГНИТСКИ“

"Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона "Магнитски". Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ". Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: НЕ БИ ТРЯБВАЛО СКАНДАЛЪТ СЪС САНКЦИИТЕ ДА Е ЗА ТРИ ДНИ

Посочените в санкциите на САЩ лица са следствие, трябва да се извадят на показ управляващите политици, които създадоха модела. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в "Неделя 150" по БНР.

ГЕОРГИ ГЕРГОВ: КОРНЕЛИЯ НИНОВА Е ПРОМЕНЕНА, НЯМА ДА СЪЗДАВАМ НОВА ПАРТИЯ

Не членувам в друга партия и няма да създам такава. Това каза пред Мария Цънцарова в предаването "120 минути“ по БТВ бизнесменът и бивш член на БСП Георги Гергов. Той коментира, че в левицата текат процеси, които отблъскват избирателите.

ПОРЕДЕН ЕКСПЕРИМЕНТ НА ЦИК: ГЛАСУВАМЕ НА МАШИНА ЗА ОКОЛО МИНУТА

Средно около минута отнема машинното гласуване, показват първоначалните данни за един от трите експеримента на Централната избирателна комисия, проведен в столичния район „Триадица“, предаде БГНЕС.

ЦВЕТОЗАР ТОМОВ: АКО НЕ СЕ СТИГНЕ ДО ДОГОВОР, ПРАВИМ ИЗБОРИ С НАЛИЧНИТЕ МАШИНИ

Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор, заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов във връзка осигуряването на машините за предстоящите избори, предаде репортер на БГНЕС.

ОТ 1 ЮЛИ: УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ, НО НЕ ЗА ВСИЧКИ

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по "швейцарското правило", но увеличението няма да е за всички пенсионери. То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален размер от 300 лева.

ПЕТКОВ: АКО СЛЕД 5 Г. БЮДЖЕТЪТ СЕ ИЗРАЗХОДВА ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН, БЪЛГАРИЯ ИМА УСЛОВИЯ ДА Е БОГАТА ДЪРЖАВА

Ние трябва за всеки нов харч да вземем отнякъде другаде за да укрепим бюджета. Например, всяко едно министерство трябваше да ореже от бюджета си, за да дадем на пенсионерите. За бизнеса например му трябват нови средства за възстановяване. Бизнесите трябва да започнат да работят силно, а за да го направят, им трябват средства. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Кирил Петков.

С КАКВИ МАТЕРИАЛИ СЕ СТРОЯТ МАГИСТРАЛИТЕ У НАС?

Много нарушения при ремонта на магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора е констатирала проверка на място на новия председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Апостол Минчев.

ТРАГЕДИЯ: ПЕТ СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИТЕ НА ТЕЖКАТА КАТАСТРОФА КРАЙ МИКРЕ

Пет са вече жертвите на адската катастрофа, станала по-рано днес край село Микре на пътя София-Варна. По информация на 24 часа и петимата загинали са мъже.

ПОЧИНА БИВШИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПОСЛАНИК В БЪЛГАРИЯ ДЖЕЙМС ПАРДЮ

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю / 2002 – 2005/ е починал, съобщава akansasonline. Според изданието Пардю е починал в сряда на 77 години, предаде БГНЕС.

ПРИНЦ ХАРИ И МЕГЪН МАРКЪЛ СТАНАХА РОДИТЕЛИ ЗА ВТОРИ ПЪТ

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл за втори път станаха родители. Новият член на семейството е малката Лилибет Даяна Маунтбатън-Уиндзор.

КАЗАНЛЪК ПРАЗНУВА КУЛМИНАЦИЯТА НА 118-ИЯ ПРАЗНИК НА РОЗАТА (СНИМКИ)

Повече от десет хиляди души от България и света празнуваха днес красотата на Розовата долина и нейните хора. Празнуваха надеждата, младостта, красотата, традициите на Казанлък и на България.

СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ ВИСАРИОН ЧУДОТВОРЕЦ

Великият измежду нашите отци Висарион бил роден и възпитан в Египет. От младини той възлюбил Бога и светлината на Божията благодат възсияла в неговото сърце. Той пазел себе си чист от всяка греховна сквернота, стараейки се да не опорочи духовната одежда, в която се облякъл в светото Кръщение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com