Стив Ханке: САЩ са уверени във фактите, с които разполагат по закона "Магнитски"

3992
Стив Ханке: САЩ са уверени във фактите, с които разполагат по закона "Магнитски"
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски". Това заяви пред "120 минути" по bTV американският икономист Стив Ханке.

Бившият икономически съветник на президента Роналд Рейгън коментира и възможностите за евентуално дело от страна на засегнатите. "Няма да бъдат представени доказателства. Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело. Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%“, заяви Стив Ханке.

Правителството прави списък на всички, контактували с компаниите, санкционирани по закона "Магнитски"

Правителството ще направи списък на всички контактували със санкционираните компании и дружества, както и техните съдружници, акционери...

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза икономистът. "Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона "Магнитски", въведен през 2016 г.", обясни още Стив Ханке. "Законът съществува, а в България корупцията е толкова голяма, че тя е просто лесна мишена, затова е така. Затова, това е и най-голямото действие по закона "Магнитски"", смята той.

"Имаме обвинение към трима българи, както и към 64 фирми, свързани с тях. Резултатът не е безпрецедентен, дори и в ЕС. През 2019 г. беше санкциониран най-богатият човек в Латвия – Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше санкциониран. И двете страни са членки на НАТО и ЕС, както и България. Не е безпрецедентно, не е за първи път", посочи икономистът.

Той обясни, че повече от 60% от всички международни транзакции в световен мащаб използват щатския долар. "Те минават през Ню Йорк и трите големи банки – "Джи Пи Морган", "Сити банк" и "Мелън банк". На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона "Магнитски" е забранен достъп до щатския долар – не могат да го използват. Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това", обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции. "Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани", добави той.

"Има голяма мрежа от фирми в България, свързани с работещи по един или друг начин с посочените 64 дружества, така че ще ги засегне. Но най-важното е рискът за репутацията и цената на престижа", смята икономистът. "Няма нищо по-важно от репутацията, България пое тежък удар по репутацията си", заяви Ханке.

Политико: Санкции на САЩ срещу българи за корупция, ЕС не прави нищо

Ходът на Вашингтон е най-голямата акция в рамките на един ден по Закона "Магнитски", пише „Политико”. Съединените щати във...

По думите му, благодарение на валутния борд, България икономически е по-добре от всички останали в региона. Според него обаче Балканите като цяло са обсебени от уреждане на стари сметки. "Бизнес моделът на Балканите е пагубно покварен – моделът е този на потегнатата за подаяния ръка, искат само международна подкрепа от Западна Европа, а в случая на Сърбия – и от Китай. Това не е формула за успех, а за стимулиране и подхранване на корупция", отбеляза икономистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика