Казанлък празнува кулминацията на 118-ия Празник на розата (СНИМКИ)

11448
Казанлък празнува кулминацията на 118-ия Празник на розата (СНИМКИ)
Снимка: Община Казанлък

Повече от десет хиляди души от България и света празнуваха днес красотата на Розовата долина и нейните хора. Празнуваха надеждата, младостта, красотата, традициите на Казанлък и на България.

Казанлъчани показаха на своите гости живите си традиции, споделиха красивите си емоции и гостоприемно ги зарадваха с пищно шествие в центъра на града. Начало на Дефилето на Аромата и Красотата дадоха Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейните подгласнички Тиара Братованова и Ивона Габарова и нежните малки Принцеси на розата от тяхната свита. Красавиците преминаха през централния булевард за радост на хилядите си почитатели.

Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова получи короната си на специална церемония

53-тата Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова бе коронясана и получи жезъла на властта на площад „Севтополис“ в Ка...

„Добре дошли в столицата на Розовата долина!“, приветства многобройните гости от близо и далеч кметът на Казанлък. „Празникът на розата в Казанлък е обичан от всички българи! Търсен е по целия свят, защото носи едно съкровено послание – посланието за красота и милосърдие. Казват, че смисълът на живота е в това да пренесем посланието от детето, което сме били на стареца, в който ще се превърнем, но никога по пътя си да не го губим“, сподели Галина Стоянова. Тя припомни за трудната 2020 година, свързана с много болка и благодари на своите съграждани: „По този път никой от Вас не загуби посланието, своята човечност, съпричастност и любов един към друг“.

Кметът благодари на всички казанлъчани за „голямото сърце, истинска душа, най-любвеобилните хора, които се държат един за друг!“. Галина Стоянова благодари на бизнеса, на свещениците, учителите, учениците, децата и родителите, на младите и възрастните, че запазиха духа на Града на розите. Кметът на Казанлък благодари на лекарите, медицинските сестри и доброволците, че съхраниха живота на Казанлък. Тя поднесе благодарности към розопроизводителите за помощта да възродят празника. „Ние носим посланието в сърцето си и то е красота и милосърдие!, заяви тя. Към чуждестранните гости домакинът на празника пожела: „Усетете този казанлъшки дух, поемете от енергията на Розовата долина и я отнесете там, където сте родени! Честит празник, Казанлък!“, завърши приветствието си към хората Кметът Галина Стоянова.

Сред официалните лица на празника бяха българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура образование и младеж Мария Габриел, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова с делегация от посолството, посланикът на Япония Н. Пр. Нарахира Хироши, Н. Пр. Латифа Беназза, посланик на Алжир в България, Н. Пр. Г-н Санджай Рана, посланик на Индия, посланикът на Виетнам Н. Пр. г-н Доан Туан ЛИН с делегация, словашкият посланик Н.Пр. г-н Мануел КОРЧЕК, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, румънският посланик Н. Пр. Бръндуша Предеску с делегация, гости от побратимените на Казанлък градове Верия, Гърция, Кочани, Македония, приятели от Ломжа, Полша и др.

Еврокомисарят Мария Габриел благодари на казанлъчани, че съхраняват красивите български традиции: Розата за нас, българите е специлна, защото тя е вдъхновение, традици, надежда! Благодарим Ви за таланта, вдъхновението и красотата, с която изпълвате сърцата ни!“, заяви Мария Габриел. „Културното наследство е това, което прави нас, българите да имаме своя идентичност, да го пазим, съхраняваме, но и да го предадем на следващите поколения. Благодарим Ви, Казанлък, за това, че с Вас и Празника на розата можем да усетим този български, единствен по рода си дух, който през вековете ни кара да продължаваме силни и заедно напред!“, заяви българският еврокомисар. „Празникът на розата е надежда след преживяната трудна година. Надежда, за да отправим благодарност към всички, които ни помогнаха да преминем през този труден период, но и надежда за това да запазим красотата, човешкото, младостта, общите човешки усилия, така че отново да имаме поглед, вперен напред, в който да се отразява блясъкът на тези невероятни млади хора, които са с нас днес. Благодаря Ви от все сърце, Казанлък!“, каза Мария Габриел.

Принцесите на розата засияха на най-детския празник в Казанлък (СНИМКИ)

Навръх Международния ден на детето казанлъчани и техните гости имаха възможност да се насладят на едно от най-нежните и красиви събития...

В началото на шествието своята благословия към съграждините си даде Дядо Киприан: „Колко радост, красота, настроение, мир и любов цари днес в Казанлък!“, възклина Дядо Киприан за родния си град. Благословеният град, който запази възрожденския си дух, който умело пази своите традиции, пази своята вяра към род и родина, пази вярата във човека и винаги търси доброто във всеки.“, отбеляза Негово Високопреосвещенство. Той спомена горчивата 2020 година, но посочи: „Ето днес Бог благослови да сме отново заедно! Отново да засвидетелстваме любовта си към вярата, към Родината и нашия български род докато има българин да пази тези семейни и християнски традиции и добродетели. Да е благословена Майка България и нейното най-свидно чедо – винаги благоуханен и красив Казанлък! За много и благодатни години!“, благослови Дядо Киприан.

Празничното шествие за малки и големи беше исторически белязано от Купата на Аматьорската лига, която Розите завоюваха за първи път, за огромна радост на своите съграждани, в навечерието на кулминационните тържества. С ценния трофей в пъстрите редици на дефилето преминаха и победителите на ФК „Розова долина“.

Цариците благословиха своите поданиици за здраве, благоденствие и веселие, защото само споделените радост и усмивки могат да предадат емоциите, които трябва да се преживеят в Казанлък.

Кулминационният празничният неделен ден започна в китните розови градини край Казанлък, за да сподели българските обичаи с многобройните чуждестранни гости, да им предаде атмосферата на пъстрия ритуал „Розобер“ и „Розоварене“, да почувстват магията на българското хоро.

Община Казанлък патентова уникалния празник на розата

С регистрация на марка №133543 Община Казанлък получи патент за уникалния Празник на розата. По инициатива на Кмета Галина Стоянова зая...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Месец май ще бъде месец на екологията в община Стара Загора

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com