Новите лични карти ще имат един или два чипа

8243
Новите лични карти ще имат един или два чипа
Снимка: БГНЕС

Тази есен ще приключи проект, който ще даде възможност държавната администрация да обменя данни по електронен път. Това каза пред БНР заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

"Административното обслужване на гражданите и бизнеса се разделя в съотношение 80 на 20 в полза на общинските администрации, т.е. 80% от административното обслужване се извършва от общините. В тази връзка има общини, които са много напред в модерното административно обслужване, има и други, които за съжаление са по-малките, които поради липса на квалифицирани ИТ експерти и намалени финансови средства не предлагат такова ниво на обслужване. Що се отнася до централните администрации, всяка една сама за себе си е достатъчно добре развита от гледна точка на електронното управление, но проблемът тук е липсата на интензивен обмен на данни между администрациите по електронен път", заяви той.

Заместник-министърът посочи и какво предвиждат промените в Закона за държавния служител, които предстои да бъдат приети през есента.

Ако сте сменили личната си карта по време на специалния надзор, минете през КТБ

Остават по-малко от 2 дни до началото на изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Преди да отидете в банк...

"В резултат на промените ще бъде създадена база данни с експерти, които са преминали първо ниво на оценяване и във всеки един момент, в който дадена администрация има нужда от експерт с конкретен профил, първата крачка, която трябва да направи, е да се обърне към този списък с хора", заяви той.

Валери Борисов отхвърли опасенията, че съставянето на подобни списъци предполага политическа чистка. Според него по-скоро служителите ще бъдат предпазени от такава.

Той съобщи, че в момента се прави финансова обосновка на проектозакон за електронна идентификация, който ще бъде внесен в Народното събрание през есенната сесия.

Новости ще има и при личните карти.

Хиляди чужденци с незаконни български паспорти

В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакв...

"Новите лични карти ще се различават от настоящите по това, че ще имат един или два чипа върху тях, а каква информация допълнително на електронния идентификатор ще има върху личните карти, зависи от решението на държавата. На база електронния идентификатор и системите, които го поддържат, може да бъде разработена и системата за електронно гласуване, която ще гарантира правото на всеки да гласува и ще раздели гласуващият от начина, по който ще гласува", допълни той.

Валери Борисов каза още, че до края на годината данните от 120 регистъра ще бъдат отворени.

"На тази база бизнесът ще може да разработва нови приложения, които ще са полезни за всички нас. Ако имате адресите на всички аптеки в дадено място с тяхното работно време, тази информация може да бъде наложена върху картата на съответното населено място и преди да тръгнете към аптеката, да направите справка коя е най-близката работеща", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество