Новите областни управители в България - спорни или не?

31773
Новите областни управители в България - спорни или не?

След редицата кадрови избори на кабинета Орешарски, включително този на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който предизвика истински бунт, нестихващ и до днес, управляващите продължават да поставят на важни постове спорни имена.

Късно в петък следобед (12 юли), в самия край на работната седмица, правителството обяви имената на новите областни управители на Софийска област, Варна, Перник и Силистра.

Областният управител на Варна подаде оставка

Коста Базитов, областният управител на Варна, е подал молба за напускане. Мотивите за напускането са лични и не са партийно обвързани, ...

Софийска област

Впечатление сред тях безспорно прави името на Емил Иванов. Той беше управител на Софийска област и по времето на Тройната коалиция, а сега е депутат на ДПС.

Подобно на гласения за шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) инженер Георги Христозов, който в крайна сметка остана „само” член на директорския борд и който има влязла в сила присъда за валутна измама, по която е реабилитиран и Емил Иванов има присъда. Той обаче не е реабилитиран – през 1990 година е осъден на 2,5 години затвор заради нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге.

Интересен факт е, че срещу Емил Иванов е течала прокурорска проверка заради сделката за летището в Божурище с италианската компания „Индустриален парк София”. Иванов е проверяван заедно с бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков, като съмненията са за нанеси щети на държавата за 37 млн. лева, информира bTV.

Варна

В Пловдив протестът срещу областния управител започна още от сутринта

Протестът в Пловдив срещу областния управител Венцислав Каймаканов започна още от рано сутринта, като хората блокираха ключово кръстови...

Положението с новия областен управител Иван Великов е сходно, но той няма влязла в сила присъда. През 2010 година Великов е оправдан от Софийски градски съд по обвинение в това, че през октомври 1998 г. в качеството си на прокурор е поискал от свой колега в Районната прокуратура в Девня, да промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на обвинената в измама Диана Христова. Неин адвокат по това време е бил известният във Варна с дейността си като общински съветник Бранимир Балачев.

Според обвинителният акт Великов поискал от младши прокурорката Даниела Вълева да измени мярката "постоянен арест" на Христова. Вълева се оплакала на председателя на Девненския районен съд.

Иван Великов казал на председателя на Девненския районен съд, че бащата на обвиняемата е готов да плати за замяната на мярката за неотклонение, наложена на дъщеря му, с по-лека. Вероятно точно тази среща е станала и причина да започне наказателно преследване срещу Великов.

Перник

И в Перник новият областен управител не е с изрядна репутация. Като заместник-кмет на Община Перник, отговарящ за строителството, Михаил Михайлов е уволнен от кмета на града Росица Янакиева заради съмнения за злоупотреба при разпределението на държавната помощ по щетите от земетресението в Перник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com