Новите зелени сертификати за бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат достъпни от 20 декември

5417
Новите зелени сертификати за бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат достъпни от 20 декември
Снимка: НЗИС

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани. Със заповед на здравния инистър Асена Сербезова са утвърдени новите образци. Те могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно–информационна система (НЗИС) от 20 декември 2021 г.

Промяната се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 01.01.2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

ИТН не са убедени за задължителния зелен сертификат в държавната администрация

„Има такъв народ” ще следи внимателно как се спазва подписаното коалиционно споразумение. Това обясни депутатът от партията...

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави сами определяха това. България прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати. „Издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила“, каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.

Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6.2 млн. документа. От тях общо 1.86 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, е над 276 хил., а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хил.

Системата е генерирала 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване. Общият брой на удостоверенията за наличие на антитела, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хил.

Какви ще са последиците, ако ви хванат с фалшив зелен сертификат?

От известно време насам т.нар. зелени сертификати официално са задължителни за присъствие на много публични места – заведения, мо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com