НС прие на първо четене въвеждането на тол-системата и електронните винетки

1019
НС прие на първо четене въвеждането на тол-системата и електронните винетки

Народното събрание прие на първо четене ключови промени в Закона за пътищата. Решението беше взето със 113 гласа "за", 1"против", а 69 се въздържаха.

Промените предвиждат нови пътни такси, електронна винетка от януари 2019 г., и въвеждане на тол система от 16 август следващата година.

Според текстовете ново звено в Агенция "Пътна инфраструктура" ще управлява тол  системата. Според вносителите след въвеждането ѝ държавата ще престане да субсидира АПИ.

Промените гласят още, че леките автомобили и превозните средства с обща допустима маса до 3.5 тона ще плащат за ползването на пътищата чрез електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на следващата година. Както до сега те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обяд до неделя в полунощ, но колко ще струва тепърва ще се уточнява.

Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. "карти за гориво", издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията.

Впечатление при дебатите направи липсата на регионалния министър Николай Нанков в пленарна зала, който днес е във Велико Търново. 

Дебатът

По време на дебатите БСП Нанков да присъства в залата.

"Не приемаме министър Нанков да бяга от Народното събрание и искаме да дойде в залата по време на обсъждането на промените в Закона за пътищата и да отговори на въпросите на опозицията", заяви Драгомир Стойнев.

Ще има нова винетка, вижте каква

Въвежда се тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона от 1 януари 2018 г.  Това се предвижда в проект на постановление за ...

Той добави, че когато се обсъжда законопроект, който е в основата на политическата програма на управляващите, е нормално министърът на регионалното развитие да присъства в пленарна зала.

"Вчера той обеща, че ще дойде, но днес се е изнизал и най-вероятно няма да вземе участие в дебатите. Когато даваш обещание, е нормално да го спазваш, особено, когато си министър", заяви още Стойнев.

Той коментира, че министърът е този, който трябва да обясни каква е политиката на правителството за пътищата. 

Депутатът от БСП Дора Янкова обяви, че социалистите се съмняват дали на 1 януари 2019 г. тол системата ще бъде документно и административно обезпечена. 

Тя призова депутатите да отделят финансов ресурс, когато общините качат, че имат нужда от такъв. "Да покажем европейски модел и да кажем, че искаме магистралите, през където и да минават да бъдат красиво направени, а не да сгъваме кметовете", посочи Дора Янкова по отношение на идеята на НСОРБ процент от приходите от тол такси да отива за общинските пътища.

12 евро ще е максималния размер на дневната винетна такса за камиони

Парламентът повиши от 11 на 12 евро максималния размер на таксата, заплащана от тежкотоварни автомобили за използване на определени инф...

Тя препоръча на Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) и на МРРБ след приемането на законопроекта да направят една добра информационна кампания, защото така се прави в модерните страни. "Не може министърът вчера като сърдито дете да ни каже няколко думи и днес да си върши работата по общините, а вие от ГЕРБ да се червите и да казвате как тази ленива администрация нищо не направи последните три години и вие я вадите от положението", допълни Янкова.

"Червеният" депутат Жельо Бойчев също взе думата, като обяви, че според него управляващите бавят въвеждането на тол системата, като спирането ѝ обслужва определени икономически интереси.

По думите му никой от БСП не спори, че трябва да се въвежда тол системата. "Спорим и имаме претенция към АПИ, че не си върши работата", каза Бойчев. Той попита защо се е загубила половин година и защо всички действия по въвеждане на тол системата в България не се правят.

"Защо в момента последната работна седмица на НС за лятната сесия, предпоследният работен ден се внася този законопроект", попита Бойчев. Според него всички действия до момента показват, че администрацията и Министерски съвет не могат да се справят с тази задача или не искат. 

Светослав Иванов от ГЕРБ отговори на социалистите с въпрос - "Не разбирам защо сте против рамката на тол системата?"

Община Бургас ще учи шофьори да не се движат в бус лентата

Община Бургас aпелира към водачите на автомобили и таксиметровите шофьори да прекратят предвижването си по обозначените бус ленти, за д...

Той посочи, че цените на тол таксите не са ясни, тъй като законът дава рамката. "Дава се рамката на стартирането на тол системата. След това септември месец, ще бъдат направени обществени обсъждания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите", каза Иванов. 

"По принцип подкрепяме тол системата, но днес ще гласуваме "въздържал се" - законопроектът няма яснота", обяви Танер Али от ДПС.

"Винаги, когато имаше въпроси в парламентарния контрол към регионалния министър той споменаваше тол системата - "нека да я въведем и ще има пари и за общини, и за пътища", коментира той.

"Има европейска директива, че не може средствата от тол системата да се дават за общинска пътна мрежа, но 50-те млн. лева, които всяка година се дават от АПИ за общински пътища, са крайно недостатъчни", заяви Танер Али.

"Надявам се, че между първо и второ четене всеки с разума си и експертността си ще предложи варианти как да облекчим и общините", каза още депутатът от ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество