Обмислят компенсации за високите сметки на ток в студентските общежития

2513
Обмислят компенсации за високите сметки на ток в студентските общежития
Снимка: Михаил Митев

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна. Дали ще има такава възможност, ще стане ясно след разговори с Министерството на финансите. Около това решение се обединиха на среща днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното представителство на студентските съвети.

Сега висшите училища могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката (МЕ) отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 130 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и до 75% от завишената цена над базовата, но не повече от 250 лв., за януари 2022 г. Тази помощ ще бъде изплатена накуп през февруари т.г. и ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г. С търсените от МОН и МЕ допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата.

Заведение горя в Студентски град в новогодишната нощ

Покрив на заведение до бл. 13 в Студентски град в София изгоря тази нощ, съобщи МВР. При инцидента няма пострадали. Сигналът за пожара...

Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерския съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория – за следващите два месеца.

Actualno.com припомня наш репортаж от 1 декември 2021 г. за това как ще се отрази на студентския бюджет поскъпналия ток. В него става ясно, че студенти са плащали месец ноември над 100 лв. за електроенергия, за разлика от миналата година по същото време, когато консумативът им е стигал до 10 лв.

Антонио Стоичков, председателят на Студентския съвет към Софийски университет, който пряко се занимава и следи случая за Actualno обясни, че основната причина за по-високите начислени цени на консуматива е поскъпналият ток. Като консумацията през октомври, в сравнение със септември, е 1/3 повече, а в сравнение с миналата година е 200% повече.

Типични български особености и обичаи, които чужденците не могат да схванат

В България си имаме своите традиции и вярвания, някои от които се оказват доста странни за чужденците. Притежаваме доста цветущи българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com