Обрат - все още няма официално повдигнато второ обвинение срещу Цветанов

7124
Обрат - все още няма официално повдигнато второ обвинение срещу Цветанов

Няма повдигнато второ обвинение срещу бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Това стана ясно след излизането на Цветанов от Софийска градска прокуратура.

Г-н Цветанов още не е обвиняем по второто производство. Това каза на излизане от следствения отдел на СГП адвокатът на Цветан Цветанов - Менко Менков, предаде БГНЕС.

Менков обясни, че са депозирали искане за отвод на водещите разследването следователи. Мотивите им са били, че "преди около 10 дни те направиха опит да бъда разпитан в качеството на свидетел по това дело, с цел г-н Цветанов да бъде лишен от моята защита в качеството ми на адвокат". "Мисля, че имаме фалстарт при опита за повдигане на обвинение", каза Цветанов.

По-рано днес, малко преди 11:00 часа бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пристигна в Столичното следствие в "Овча купел", за да му бъде връчено постановлението за привличането му като обвиняем. Цветан Цветанов дойде с адвоката си Менко Менков и с охрана, без да говори пред журналистите на влизане в сградата на столичното следствие.

Цветанов трябваше да бъде обвинен за това, че е отказал да разпореди прилагане на СРС спрямо бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. За второто разследване срещу Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Цветан Цветанов и той се съгласи за втори път да му бъде снет.

На 24 юни Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов. По делото е установено, че при разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК, Цветан Цветанов (към онзи момент министър на вътрешните работи) е отказал такова разпореждане.

"Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!"", уточняват от прокуратурата.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление. Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до 8 години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...